Рај за хедонисте
КУБАНСКА ТРАДИЦИНАЛНА КУХИЊА

Након Амбасаде Индонезије, у оквиру пројекта „Кувајмо заједно“, позвани смо да будемо гости и Амбасаде Републике Кубе, која је била домаћин вечери крајем јуна, такође у гламурозном амбијенту беогадског хотела „Президент Палас“.

Догађај је отворио амбасадор Републике Кубе Њ.Е. Густаво Триста дел Тодо речима да је ово изузетно важна година у билатералним односима Србије и Кубе у којој обележавамо 120 година међусобне сарадње, поштовања и подржавања у међународним питањима. Осврнувши се на протекле две године и утицај короне на дешавања у свету, истако је да је за Кубу било пресудно што је 90 одсто становништва вакцинисано кубанским вакцинама, где су њихови истраживачи призвели чак три, што је спасило животе људи и очувало њихову економију и туризам. „Од децембра до 26. јуна, ове године, Кубу је посетило 1.181 грађанин Србије, што је и даље мало у поређењу са 7.000 колико их је било 2019. године, пре ковида-19“, истако је амбасадор дел Тодо. Затим је позвао све да посете Кубу и одваже се на то далеко путовање јер постоји све више аранжмана за посету земљи богате традиције, укусне хране, музике и ритма који је уткан у њену историју. Путовањем од минимум две недеље сигурно сви гости који је посете пожелети да се поново тамо врате, рекао је амбасадор.

Република Куба, свима је добро позната по својој борби за независност и по дугогодишњем владару Фиделу Кастру, позната је као рај за хедонисте и једна је од најпожељнијих туристичких дестинација у целом свету. Заузима острвски архипелаг у Карипском мору и простире се на неколико малих околних архипелага, мање острво Иса де ла Хувентуд и највеће, главно острво Куба са главним градом Хаваном. На северу архипелага налазе се САД и Бахами, на западу је Мексико, Кајманска острва и Јамајка на југу, док су Доминиканска Република и Хаити на југоситоку и истоку.

Рељеф Кубе је углавном сачињен од низија које се према унутрашњости благо уздижу све до највише тачке Пико Турнико планинског масива Сиера Местра који досеже око 2.000 метара. Најдужа река је Рио Кото, а дужина обале износи чак 3.704 километара. Клима је на Куби тропска, са просечном температуром од 25 степени, због чега привлачи велики број туриста, а погодна је и за узгој шећерне трске и дувана од кога се и даље, ручно праве најквалитетније томпус цигаре. Поред тога, позати су и по производњи квалиетног рума од којих је најпознатији „Клуб Хавана“.

Њихово национално пиће рум је један од кључних састојака многих укусних коктела па и најчувенијег, традиционалног „Мохита“ који се припрема са свежим соком лимете и листовима нане, који нам је послужен као пиће добродошлице. А тaj oсвежавајући коктел савршено се слаже уз звуке кубанске музике и просто нагони на добро раположење по чему су Кубанци надалеко познати. Уз карактеистичну музику и ритмове мамбо, конга, румба и ча-ча-ча, хабанера… и звуке песама „Гвантанамера“, „Јана Кубана“, „Ке сера, сера“ и осталог, познатог репертоара јединог кубанског бенда „Salsa у Punto“ у Србији, без кога се не може замислити ниједно право кубанско вече, имали смо прилику да  пробамо и егзотичне укусе њихове национане кухиње.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању