ДРАМА СА СРЕЋНИМ ИСХОДОМ
Куца Шарлота остала уз малу Кјару

Кјара Безуиденхоут је осмогодишња девојчица из Јужне Африке која је заједно са родитељима, двема сестрама и братом, свој нови дом пронашла у малом которском насељу, Кавчу. Она, као и многа друга деца странаца који живе у Црној Гори, похађа приватну основну школу за странце где се радо игра са вршњацима, марљиво учи и открива нове хоризонте. Њена радозналост је, међутим, довела у центар пажње читавог црногорског приморја једног лепог и топлог априлског дана.

Кјарина прича почиње безазлено у понедељак 12. априла на дечјој рођенданској забави одржаној након школских часова. Девојчица се неко време забављала са осталом децом, а онда се одједном издвојила из групе и од тог тренутка јој се изгубио сваки траг.

Након што су њени родитељи почели да губе сваку наду да ће је пронаћи, позвали су помоћ професионалаца који су одмах прионули на посао. Након неколико минута, цело подручје Кавча било је прекривено морем полицајаца, ватрогасаца, чланова морнарице и мештана, свих уједињених око истог циља –  да пронађу Кјару и малог црно-белог поентера по имену Шарлота којег је девојчица повела са собом.

“Верујте ми да је сат времена након што је објављено да је девојчица нестала, дошло толико људи са жељом да учествују у потрази, да буквално није могло да се контролише где се креће сав тај народ” – изјавио је председник општине Котор Владимир Јокић.

Командир Службе заштите и спашавања Котора, Максим Мандић који је координирао акцијом, свакој групи понаособ је одредио подручје претраживања. Сви су потом похитали да спасу живот Кјари. Трагали су поред путева, оближњих зграда, кућа, шумарака и жбуња целог дана, целе ноћи и поново ујутру следећег дана. Потрага је сатима деловала безнадежно, а непрестане падавине су додатно отежавале посао.

Али је онда на видело испливао преко потребан траг! Спасиоци су приметили дечју играчку у близини азила за напуштене животиње у Кавчу, што их је упутило да сузе рејон потраге и убрзо пронађу девојчицу у шипражју, у шуми која је од азила удаљена шесто-седамсто метара ваздушном линијом. Кјара је пронађена 13. априла између тунела Врмац и објекта КИПС-а у индустријској зони Котора.

Исцрпљена, уплашена и покисла, али веома узбуђена и радосна девојчица је појурила према спасиоцима. Иако се вратила без повреда, Кјара је ради предострожности провела ноћ у которској болници.

Након што се угрејала и дошла себи, Кјара је свом тати испричала целу причу о њеној и Шарлотиној авантури у шуми, под звездама. Њихово путешествије је почело када су Кјара и куца Шарлота отишле да прошетају по крају и у повратку се изгубиле. Дуго су ходале кроз грање и трње, а онда се зауставиле испод шипражја где су провеле ноћ. Приметивши да је Шарлота избодена трњем, Кјара је пажљиво извадила један по један трн. Шарлота јој се захвалила тако што јој је лизала руке да би их угрејала и ископала рупу да се сакрије. Девојчица и пас су се потом склупчали једно поред другога и заспали. Ујутру су наставили да ходају према звуку аутомобила. Када их је војска спазила и кренула према њима, Шарлота се уплашила и побегла.

 

ПИШЕ АНА КЛИКОВАЦ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању