DRAMA SA SREĆNIM ISHODOM
Kuca Šarlota ostala uz malu Kjaru

Kjara Bezuidenhout je osmogodišnja devojčica iz Južne Afrike koja je zajedno sa roditeljima, dvema sestrama i bratom, svoj novi dom pronašla u malom kotorskom naselju, Kavču. Ona, kao i mnoga druga deca stranaca koji žive u Crnoj Gori, pohađa privatnu osnovnu školu za strance gde se rado igra sa vršnjacima, marljivo uči i otkriva nove horizonte. Njena radoznalost je, međutim, dovela u centar pažnje čitavog crnogorskog primorja jednog lepog i toplog aprilskog dana.

Kjarina priča počinje bezazleno u ponedeljak 12. aprila na dečjoj rođendanskoj zabavi održanoj nakon školskih časova. Devojčica se neko vreme zabavljala sa ostalom decom, a onda se odjednom izdvojila iz grupe i od tog trenutka joj se izgubio svaki trag.

Nakon što su njeni roditelji počeli da gube svaku nadu da će je pronaći, pozvali su pomoć profesionalaca koji su odmah prionuli na posao. Nakon nekoliko minuta, celo područje Kavča bilo je prekriveno morem policajaca, vatrogasaca, članova mornarice i meštana, svih ujedinjenih oko istog cilja –  da pronađu Kjaru i malog crno-belog poentera po imenu Šarlota kojeg je devojčica povela sa sobom.

“Verujte mi da je sat vremena nakon što je objavljeno da je devojčica nestala, došlo toliko ljudi sa željom da učestvuju u potrazi, da bukvalno nije moglo da se kontroliše gde se kreće sav taj narod” – izjavio je predsednik opštine Kotor Vladimir Jokić.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Kotora, Maksim Mandić koji je koordinirao akcijom, svakoj grupi ponaosob je odredio područje pretraživanja. Svi su potom pohitali da spasu život Kjari. Tragali su pored puteva, obližnjih zgrada, kuća, šumaraka i žbunja celog dana, cele noći i ponovo ujutru sledećeg dana. Potraga je satima delovala beznadežno, a neprestane padavine su dodatno otežavale posao.

Ali je onda na videlo isplivao preko potreban trag! Spasioci su primetili dečju igračku u blizini azila za napuštene životinje u Kavču, što ih je uputilo da suze rejon potrage i ubrzo pronađu devojčicu u šipražju, u šumi koja je od azila udaljena šesto-sedamsto metara vazdušnom linijom. Kjara je pronađena 13. aprila između tunela Vrmac i objekta KIPS-a u industrijskoj zoni Kotora.

Iscrpljena, uplašena i pokisla, ali veoma uzbuđena i radosna devojčica je pojurila prema spasiocima. Iako se vratila bez povreda, Kjara je radi predostrožnosti provela noć u kotorskoj bolnici.

Nakon što se ugrejala i došla sebi, Kjara je svom tati ispričala celu priču o njenoj i Šarlotinoj avanturi u šumi, pod zvezdama. Njihovo putešestvije je počelo kada su Kjara i kuca Šarlota otišle da prošetaju po kraju i u povratku se izgubile. Dugo su hodale kroz granje i trnje, a onda se zaustavile ispod šipražja gde su provele noć. Primetivši da je Šarlota izbodena trnjem, Kjara je pažljivo izvadila jedan po jedan trn. Šarlota joj se zahvalila tako što joj je lizala ruke da bi ih ugrejala i iskopala rupu da se sakrije. Devojčica i pas su se potom sklupčali jedno pored drugoga i zaspali. Ujutru su nastavili da hodaju prema zvuku automobila. Kada ih je vojska spazila i krenula prema njima, Šarlota se uplašila i pobegla.

 

PIŠE ANA KLIKOVAC

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju