Лаћарак, највеће село у Србији

На обали Саве, на ауто-путу и железничкој прузи, са наталитетом већим од морталитета, чекајући обећани статус општине, пуним плућима живи најмногољудније село у нас

Мало је фалило да 2016. године Лаћарци постану варошани. Јер вест с краја 2015. је гласила: „Сремска Митровица ће 2016. децентрализовати градску управу формирањем две општине. Једна ће бити највеће српско село Лаћарак, а друга – Мачванска Митровица”. Како је наведено у образложењу, Лаћарак је одавно требало да прерасте у општину. То место има 12.000 становника, а простире се на готово 6.000 хектара. Око 4.000 кућа поређано је у више од 50 улица, од којих су неке дуге и пет километара. У школи је хиљаду ђака, а спортски и културни живот захтева већу бригу него што је могла да пружи јединствена градска управа са својим службама.

Задовољни Лаћарци су се одмах после те вести дали на посао. За потребе нове општинске управе кренули су да реновирају зграду Дома културе. Посао завршили, уселили се и остали село.

– Добро је да нисте дошли да пишете о нечем лошем – поздравила је ненајављеног госта Гордана која је сама седела у једној од просторија Месне заједнице. – Данас су колеге на неким састанцима, а ево и ја се спремам полако да кренем. Иако имамо чиме да се похвалимо, у вестима смо до сада били само у црној хроници. Смрзао нам се један бескућник зимус, а и све нас је потресао онај догађај када је друг убио друга. А обојица тек превалили пунолетство. Онда смо причали о месту, о томе како се живи, како је бити ни град ни село, и о много чему другом. Била је Гордана прави домаћин. Дакле, нису те године добили статус општине, али јесу паметну расвету. И по томе су тада били први у Србији и међу првима у Европи. Вредност те инвестиције била је три милиона динара. Како су тада рекли из компаније која је то радила, најсавременијим технологијама постижу се огромне уштеде, али и даје могућност становништву да утиче на изглед свог места. У центру Лаћарка постављена је 31 паметна лампа и овим системом штеди се најмање 60 одсто у односу на ранији утрошак
енергије. И тако је Лаћарак те 2016. године по два основа у Србији био број један. Највеће село добило је прво у Србији паметне сијалице.

Наставак прочитајте у броју 3147.