СТИЖЕ ЛЕТО, КУДА НА ОДМОР
Лакше се дише

Када је недавно осванула вест да су на шалтерима МУП-а настале гужве тамо где се подносе захтеви за издавање пасоша, сви су помислили на једно. Наша посла. Увек чекамо последњи тренутак да завршимо неки посао. Тачно да има тога, али у овом случају је још један фактор допринео тој навали. Најава земаља у којима наши држављани највише летују да ће олакшати улазак. Пре свега, ту се мисли на Грчку и Турску.

– Некако се лакше дише – каже Бобан Радановић из Београда који је на новобеградском шалтеру МУП-а стајао безмало три сата у реду. – Прошле године је исто било најава за олакшања приликом путовања, али је, сећате се, све мењано малтене из дана у дан. Сада што због вакцина, што због прилично мирније ситуације у окружењу, сва је прилика да ће моћи да се отпутује опуштеније.

Додаје да је уплатио двадесетодневни аранжман у Грчкој и да су му будући домаћини готово гарантовали да њихове власти неће ништа да мењају. Сем ако би, по злу не пошло, нешто кренуло наопако па се поновила прошлогодишња ситуација.

Црна Гора, Грчка и Турска. То су три дестинације за које у овом тренутку влада највеће интересовање у Србији.  Национална туристичка организација Црне Горе огласила се 29. априла саопштењем да “туристи из Србије могу да путују у Црну Гору без ПСР теста на ковид и без потврде о вакцинацији, а на граници је потребно да имају само личну карту или пасош”.

Затим је добра вест стигла и за оне који желе у турска летовалишта. На састанку министара спољних послова ове две земље договорено је да српски и турски држављани могу да путују без ПСР теста или обавезног одласка у карантин, али да је обавезна потврда о вакцинацији. За оне који нису вакцинисани, ПСР тест је и даље обавезан. Договор Србије и Турске, између осталог, подразумева и да млађи од 18 година, који нису вакцинисани, могу да путују без теста и карантина у пратњи чланова породице који имају сертификат о вакцинацији. Србија и Турска ће узајамно признавати и сертификате о имунитету, које ће издавати надлежни органи онима који су прележали ковид. Сличан договор Србија од краја априла има и са Мађарском, док се у наведену Црну Гору, Албанију и Северну Македонију улази без теста и изолације.

Затим су се срели премијери Србије и Грчке и уследио је договор о лакшем путовању у земљу Хелена. Потом је 14. маја сати стигла и та дуго чекана вест. Министарство унутрашњих послова Северне Македоније саопштило је да је од грчких граничних служби добило обавештење да је преко прелаза „Евзони“ од 14. маја у 13.00 дозвољен улазак у Грчку грађанима ЕУ, трећих земаља и Северне Македоније. Према протоколу за улазак, потребан је негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или сертификат за примљене две дозе вакцине, с тим да од друге дозе мора да прође најмање 14 дана. Грчка, додаје се, признаје све сертификате о вакцинацији, а за децу млађу од пет година није потребан ПЦР тест.

 

Пише О. Радуловић