КОРЕКТИВНЕ ВЕЖБЕ
Лебдећа јога у свили

Многи од нас, сада после годину дана посебне врсте изолације због пандемије, постају свесни колико су укочени, нефлексибилни, колико су се угојили, не могу да потрче… и имају различите моторичке проблеме, болове у зголобовима и кичми. Укоченост итекако утиче на наш имуни систем и здравље а различити начини вежбања нам могу помоћи да останемо здрави и покретни.

Лебдећи систем и корективно вежбање је систем који се заснива на лакоћи улажења у положаје, вежбању без тензије, као и масажи уз помоћ платна, односно свиле на којој се вежба. Необични положаји у којима изгледате као „буба у свили“ која виси са неког дрвета делују благотворно на наше здравље, па лебдећа јога постаје све популарнија. О њеним бенефитима смо причали са Загорком Швабић, физиотерапеутом, масером и инструктором такозване јоге у свили, која је сама због великих здравствених  проблема које је имала пронашла, научила и заволела овај метод вежбања.

– Наше тело је пројектовано да се само регенерише и стално тражи физичку активност која је кључна за добро здравље. Проблем настаје када ми одлучимо или смо присиљени да седимо десет сати, или да не прошетамо пет дана или када доживимо неку трауму као што су саобраћајна несрећа, што се мени, на пример, догодило, или пад. Чак и константни стрес на послу или у кући, веома нарушава наше здравље. Најчешћи пример из наше праксе јесу чести болови у лумбалном делу кичме и ту је патологија најчешћа. Лумбална регија се повезује и са емотивним проблемима, стањима страхова јер је тај део близу бубрежне регије, па су страхови доминантна емоција која кочи и боли, поготову ако не осећамо животни ослонац. Велика већина људи није у стању да изоловано покрене лумбални део кичме док стоји. Оно што је интересантно јесте да ситуација постаје потпуно другачија ако постоји ослонац као што је зид или под. У корективном вежбању тај  важан ослонац је свила.

Како нас вежбе у свили коригују, јачају и покрећу?

– Систем вежбања помоћу платна је одлична синтеза различитих стилова вежбања у намери да врате телу мобилност и флексибилност као и виталност духа и тела. Користећи платно у корективном вежбању ми масирамо тело, активирамо меридијане унутрашњих органа са акупресуром и намештамо унутрашње органе уз помоћ притисака на одређене тачке на телу које се користе у рефлексологији. Још једна од битних ствари у Лебдећем систему и корективном вежбању је обрнути положај, такозвана инверзија. То је један од основних положаја. У инверзију улазимо помоћу платна, специјалне свиле, што значи да нам је потребно много мање снаге и увежбаности да ово изведемо јер имамо помоћ. Овде је све сасвим сигурно и обезбеђено, али и поред тога постоји велики страх чак и кад смо само пар центиметара изнад подлоге.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању