РУСКА ТРАВАРКА
Лековита моћ природе

Јелена Фјодоровна Зајцева била је једна од најпознатијих и највећих савремених руских траварки – исцелитељки двадесетог века. Познавала је  преко 1.100 врста лековитих биљака, њихову примену у лечењу различитих болести и стања. Травама се бавила од своје осме године. Током живота  обишла је већину региона Русије, укључујући ту и Алтај и Далеки Исток у циљу упознавања, прикупљања и справљања лековитих препарата. Као едукатор из своје области наступала је у свим већим градовима, као и парохијским домовима и манастирима широм Русије, промовишући лечење лековитим биљем, као најстаријим изворним лечењем људи.

Уз благослов покојног патријарха Алексија Другог, посетила је већину великих руских манастира предајући монасима и верницима биљну медицину и уверавајући их да се лековитим биљкама не могу излечити само последњи стадијум рака и церебралне паралаизе – а све остале болести се лече!

Јелена Зајцева (монашко име Јелисавета), умрла је 7. децембра 2016. у 91. години живота.

Шта можете рећи о неким лековитим биљкама из вашег угла ?

– Наш народ познаје доста лековитих биљака. Не само да их користи у циљу лечења већ и у исхрани. Тако на пример лободу (планински спанаћ који се доста користио пре спанаћа) додаје у супе. Ми смо је у детињству пекли и јели заједно са кромпиром. Седмолист (Aegopodium podagraria L.) је често замењивао у чорбама купус, тамо где га није било, као, на пример, за време ратова. Од семена штира правило се брашно, а додавано је и краставцима када су се солили и киселили за зиму, уместо коријандера. Пелин је рецимо много познатији у народу. Уколико сте добили повишену телесну температуру или упалу мокраћне бешике – слободно  берите пелин. То је истовремено и снажно умирујуће средство. Горки пелин ублажава контузије, модрице, отоке. Лечи алкохолизам, тромбофлебитисе, ублажава тегобе код парализе и инсулта, умањује болове у пределу мале карлице. Обичан пелин или комоника (Artemisia vulgaris L.) помаже код епилепсије, као и код импотенције одраслих  мушкараца, нервних и женских болести, ублажава туберкулозу плућа, рак желуца, дебелог црева и сарком.

Како се припремају лековите биљке у сврху лечења?

– За припрему лековитог екстракта узети две супене кашике са врха мешавине биљака, претходно измешати биљке на једнаке делове, па  усути у керамичку или емајлирану посуду – чајник и прелити са две чаше кључале воде. Садржај поклопити и оставити да одстоји 30 минута. Затим садржај процедити кроз 2-3 слоја газе или цедиљку и потом пити по пола чаше 3 пута на дан на 10-15 минута пре јела. Екстракт је најбоље припремати ујутру свакодневно, јер је пијење екстракта од претходног дана бескорисно. Кура лечења на овај начин траје месец до месец и по дана. Овакви екстракти свакако лече али при томе, треба знати, лечење протиче лагано, неприметно, пажљиво. Како се не би стварала зависност кроз месец  дана лечења биљкама треба направити кратку паузу (око 5 дана ) па лечење наставити. Запуштене форме болести треба лечити дуже, најмање три до пет месеци. Иначе, екстракт се може пити било врућ или хладан.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању