Горки и слатки пелин
ЛЕКОВИТО БИЉЕ

Пелин је добио латински назив Artemisia absinthium по богињи Артемиди, богињи лова и женског здравља, а поред познатог горког и слатког пелина постоји чак 450 различитих врста ове биљке, као и дивљи пелин (Artemisia vulgaris) и сви они имају значајна лековита својства.

Занимљиво је да се њени листови и цветови суше, а због свог хемијског састава листови не подлежу процесима труљења. Захваљујући садржају активних материје и танина пелин смањују сметње у варењу, нарочито болове у желуцу, а већ годинама се користи и за избацивање глиста и паразита из црева.

Слатки пелин

Слатки пелин који је пореклом из Северне Азије, сада се успешно узгаја широм света. То је зељаста биљка коју одликују листови налик папрати која има бледо-жуте ситне главичасте цвасти и мирише попут камфора, а нарочито је интезиван ароматичан мирис њених листова. Највише се користи у кинеској традиционалној медицини, а у званичној медицини као лек против маларије  првенствено захваљујући активном састојку артемисинину, кога у осушеним листовима има до један и по одсто, док нови хибриди Artemisia annua који су развијени у Швајцарској могу досећи и до два одсто.

Против маларије

Као лек, слатки пелин се најчешће користи против маларије, болести коју узрокује паразит који се преноси угризом заражених комараца и који напада црвена крвна зрнца људи.

Слатки пелин садржи хемикалију која се може мењати у лабораторији како би била ефикаснија, и тај лабораторијски производ се продаје као лек против маларије који се издаје на рецепт у Азији, Африци и Европи. Количина артемисинина у слатком пелину може бити мала да би се уништили сви паразити маларије, али уједно и јака толико да ти паразити постану отпорни код даљег поступања и коришћења осталих лекова против маларије, који такође садрже артемисинин. Зато се слатки пелин не сме користи као једина терапија јер може да инактивира паразите који узрокују маларију, а да их заправо, не убије.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању