Волим да испровоцирам публику
ЛЕНА КОВАЧЕВИЋ

Популарну певачицу иначе понекад малициозно екитетирају као „обрађивачицу”, међутим она се због тога не вређа, јер наводи да уз квалитет песама својих колега које је обрадила, потребан је квалитет и оног који те песме обрађује и изводи, а она је свесна да га има.

Недавно смо на Беосонгу могли да чујемо и премијеру њене нове нумере „Зови ме Лена”, а ова година је иначе у знаку његог новог албума „Кафе”.

Предстојеће вече у Звездара театру биће прилика да се публика још једном увери да ова уметница не припада само џезу, како је најчешће сврставају, већ и многи други музички жанрови за њу одавно немају тајни. На концерту крајем маја акценат ће бити на домаћим и страним сонговима, то јест филмским хитовима, а иначе, Ленин репертоар је разноврстан и често се деси да изненади обожаваоце.

– Оно што ми током ове године промовишемо, јесте албум „Кафе”, тако да на наступима пролазимо кроз песме као што је истоимена нумера „Кафе”, затим „Пожури”, „Само да ми је”, али и обраде као што су „Лето је” „Вејте снегови” и друге песме које људи знају с радија и то је оно што је лепо с обзиром да је то – да тако кажем – арт поп. Дакле, није онај најкомерцијалнији поп. Дивно је што публика која долази на моје концерте прати годинама то што радим и то ме увек изненади јер очекују да поред песама које тренутно промовишемо, свирамо и неке старије песме, па су ту и неке Бајагине нумере, па и традиционалне песме које имамо на репертоару, тако да мислим да је стилски врло интересантан и необичан репертоар који изводимо – каже Лена и додаје: – Сад радим и на новим песмама и требало би да неке буду брже, мада сам ја позната по томе да волим баладе и волим мало тај тугаљив стил, шта ћу кад ми то лежи. Али сад имамо две лепе брзе песме, а чак је једна и весела (смех). Јер код мене, иако је брза песма, каквих имамо пар, опет је тужна, а само темпо је другачији. Е, сад имамо и веселију и бржу, тако да се радујем новој музици. Заправо радујем се концертима. Све до јесени, па чак и до зиме ми је све већ унапред одређено и имала сам недавно диван концерт у Немачкој са симфонијским оркестром, тако да су у плану концерти са њима и волела бих да их некако доведем из Немачке овде у Србију и то ћу се стварно свим срцем трудити да реализујем.

Кад човек слуша изјаве Бубише Симића, Мише Блама, Јована Маљоковића и других џезера, видимо да џез музика никад на овом нашем поднебљу није била комерцијална. Упркос томе, ви сте се определили да негујете тај жанр и да дођете до публике околним путем. Да ли је то последица вашег формалног музичког образовања или ствар личног избора?

–  То је ствар избора. Ја се не бавим оним традиционалниом џезом. Можда негде више у некаквој мелодији и хармонији и у хармонском склопу постоји нека конекција са џезом. Међутим, мене су овде медији повезали с џезом зато што сам студирала на џез одсеку, па је онда било да сам џез певачица. Ја се никад нисам бавила традиционалним џезом. То ради Биг бенд РТС-а, раде неки други џез музичарио у Србији, али оно што дефинитивно волим, јесте та меланхолија коју џез носи. Па и опет ако причамо о комерцијалном – и овај поп који ми радимо није тај најкомерцијалнији, то сте потпуно у праву. Он је у неком смислу за Србију да кажем баш арт поп.

 

Пише Немања Савић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању