Ово је чаробно!
ЛЕПОТЕ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

Мистична је, тајновита, и за многе изненађујуће још неоткривена. Чува тајне, како оне које су настале током бурне историје, тако и оне које је природа створила. Планине, пећине, језера, водопади, али и прошлост од најраније праисторије до новијих времена. Затим ту су места где су се неке ствари догодиле први пут у свету. Ту је први пут човек почео да топи руду бакра, ту се развила и велика цивилизација – Лепенски вир. Ту су се рађали и боравили римски владари… А онда и легенде. О златним Цезаровим кочијама, попу Мартину, а све зачињено влашком магијом. И још моћни Дунав. У току кроз Србију је најшири, па најужи, па најдубљи… И када се то све поброји, не чуди што у последње време сви путеви воде у источну Србију.

А туристички посленици тог дела наше лепе Србије кажу да је прошла година била најуспешнија икада за туризам овога краја. И још су саопштили да је, на основу урађених анализа о броју долазака и ноћења, источна Србија дестинација у великом успеху.

Ево и цифара. Прошле године је у овај крај стигло 294.664 туриста, што је највећи број у историји и, поређења ради, двоструко више него 2011. Сокобања је, речено је недавно и у извештају Туристичке организације Србије, бања са највише посета у прошлој години. Ово прелепо место посетило је 161.284 туриста, што је највећи број икада пристиглих гостију. Они су остварили 783.205 ноћења, па је према том податку Сокобања прва међу бањама, а друга, после Београда, према броју ноћења туриста.

Књажевац је био једно од посећенијих места. Можда и због близине Старе планине. Тек, ту је ноћило 103.743 гостију. И то је рекорд ове вароши, а поређења ради, у односу на 2010. годину то је седам пута више. Бољевац, подно мистичног Ртња, такође је оборио рекорд. Било је 55.126 ноћења, што је десет пута више него 2010. Запослени у туризму Кладова дали су један занимљив податак. У овом лепом граду на Дунаву ноћило је 22.791 страни туриста, па је и то рекорд ове вароши…

И када су једног новинара из Бугарске, који је учествовао у пројекту о туризму у источној Србији, питали како после недељу дана боравка доживљава овај крај, одговор је био кратак: „Па ово је чаробно“.

 

Приредио и фотографисао О. Р.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању