Сокобањска магија
ЛЕПОТЕ ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

На четири стотине метара надморске висине у централном делу југоисточне Србије, на заталасаној котлини, раскрилила се Сокобања, једна од наших најлепших и најпознатијих ваздушних и термалних бања. Окружена је планинским врховима Озрена, Ртња, Девице, Слемена, Крстатца, Буковикa и Рожања. У овим летњим августовским данима Сокобања је препуна гостију. Током дана градски део са лепо осмишљеним и уређеним шеталиштем опусти. Сви новодошли су на бројним излетиштима. Намерник који жели да боље упозна градски део Сокобање у то време може да запази да је напредак бање у сваком погледу очигледан. Изграђени су многи нови објекти, комплекси зграда, летња позорница Врело, хотели, уређени паркови и шеталишта, отворени објекти за снабдевање, опремљена богата пијаца и све што је неопходно за угодан боравак, одмор и лечење.

Бањски челници, дакако, имају још много тога да поправе и осавремене. Да из Хајдук Вељкове улице изместе пролаз тешких камиона, трактора, квадова и урлајућих мотоцикала, који током целог дана стварају несносну буку, да уреде, поправе или сруше старе оронуле куће које су приметне на више места у градском језгру, да реше боравак паса луталица који се мирно крећу главном чаршијом а ноћу лају и буде уморне госте. Овог лета Сокобања је препуна гостију, навече на градском шеталишту и у околним улицама тече река људи, сви локали су попуњени, галама је на све стране, осећа се једна неусклађеност простора са бројем гостију.

У летњим данима најпосећенији је парк Бањица поред реке Моравице, која извире из врела Истоци у подножју планине Девице, дванаест километара удаљене од Сокобање. Парк са вишегодишњим стаблима различитих лишћара и четинара је осмишљен и пројектован са стазама за шетњу и посебно урађеном стазом за тренинг спортиста и рекреативаца.

У наставку парка је бањско купатило а мало даље шљунковита плажа Жупан на реци Моравици. На горњем делу плаже је дрвени висећи мост који води на другу обалу. На овој реци друго најпосећеније излетиште је Лептерија, од главног градског шеталишта удаљена више од километра. Пут је асфалтиран али узак и са пуно кривина. Неопходан је опрез при вожњи и због бројних шетача који, у непосредној близини излетишта, посећују новосаграђену цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице, подигнуту на темељима храма из 14. века.

На једном проширењу за одмор сазнајемо да се изнад, у стени, указује лик Богородице са Исусом у наручју. До тог природног феномена води уска и стрма камена стаза, а у огромној каменој громади обликованој Божијом вољом, сваки посетилац види и на свој начин тумачи указани лик.

 

Пише Новица Пешић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању