Све боје Африке
ЛЕТО У ТУНИСУ

Највећи туристички адут Туниса, импресивне и природним лепотама богате земље, јесте висок квалитет услуга по ниским ценама. Поред низа познатих места као што су Сус, Порт ел Кантауи, Јасмин Хамамет постоји и помало запостављени део 1300 километара дуге обале, који смо овог лета посетили. На само 50 километара од међународног аеродрома Монастир и родног места некадашњег доживотног председника Туниса, Хабиба Бургибе је град Махдија, древна постојбина династије Фатмида из 12. века, која је створила арапски Магреб и основала Каиро. Одише и данас атмосфером једне престонице. У некадашњем утврђењу, медини, камене улице, тргови питорескни оријентални кафеи у дебелој хладовини ловор-вишњи маме туристе да предахну, испијајући традиционални чај од нане и склоне се са врелог афричког сунца. Занатски део града чине продавнице и радионице где се ручно израђују производи од коже, ткају теписи, прекривачи и ћилими и чује се стално куцање чекића по месинганим рукотворинама. Продавци су, чини се, мање „агресивни” него у другим арапским земљама, у нуђењу робе и ценкању.

На свега неколико километара одатле налазе се, можемо рећи, најлепше плаже не само ове земље већ и Медитерана, што је препознала и Светска туристичка организација па Махдија, други пут за редом, осваја престижну награду за најлепше плаже Туниса, а све већа посета то и доказује. Прекривене белим песком, које запљускује чисто, топло море учиниће да се осетити као у рају.

Од древне Махдије до зоне хотела пружа се шеталиште дуж којег су чајџинице и најбољи рибљи ресторани на овом делу Медитерана. Махдија је место за одмор далеко од градске буке и вреве, за уживање у комфорним хотелима и миру пространих плажа где је својевремено и чувени „Клуб Медитеран” познат по хотелима на најлепшим тачкама планете, направио своју базу. Некада је за своје одморе и наш велики маг путовања Слободан Мићић, бирао обале Махдије, па од тога, веће препоруке нема, јер је обишао више од 100 земаља на кугли земаљској.

Тунис је опет дестинација којој се светски путници враћају. То нам је још пре поласка на одмор рекао Софијане Таебу испред Туристичке организације Туниса. Његова канцеларија у Бечу, задужена за југоисточну Европу, па и наше тржиште, дефинитивно бележи старе бројке посете овој древној и пријатељској нам земљи, које су некада достизале и 30-40 хиљада туриста годишње. Све нам је потврдио и Ђорђе Шибалић из „Санлајна“, који каже да наши људи воле Тунис: „Можемо бити  задовољни сезоном која је испунила очекивања, што се тиче статистике, на нивоу смо од пре епидемије“

Хотели су удобни и пријатни а по ценама повољни са низом могућности за безбрижан одмор. У Ел Муради Кап Махдија, мали хотел са три звездице, саграђен још почетком 70–их година, али добро одржаван, пружа гостима удобност и пуно задовољство. Захваљујући пре свега неуморној директорки мис Лејли Бушне која током сезоне ради по 15 сати дневно, све прати, све примећује, води 150 запослених и дискретно шефовима особља у кухињи, потом и младој келнерској екипи предвођеној искусним Самијем, говори шта треба учинити или поправити.

 

Текст и фото: Д. К.–И

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању