Likvidacije kao eho 5. Oktobra

Kome je i zašto zasmetala dostojanstvena manifestacija kojom je obeležen Dan policije u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije i Republike Srpske? Koje sve opasnosti nose tvrdnje neoliberala o „talasu ubistava” i „povratku Srbije u devedesete”? Šta je svedočio ambasador Montgomeri?

Ushićena deca, ponos na licima postrojenih poli- cajaca, impresivna opre- ma organa reda, aplauzi građana – slika je koju je srpska policija emitovala pret- prošlog vikenda. Poslata je poruka da policija nije kordon prema građanima, ali jeste prema onima koji bi da ugroze njiho- vu bezbednost. Ovo su ključni utisci sa spektaku- larnog obeležavanja Dana policije u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, na kome su pripadnici snaga MUP-a, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, članova vlade i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokazali svoju odlučnost služenju zajednici i mogućnosti suočavanja sa kriminalom. Ova poruka je, u svojoj osnovi, nepolitička, ali je naišla na sporadične komentare čiji autori svoj autortitet ne baziraju na podršci iz Srbije, nego na podršci iz inostranstva.

Sramne izjave dela opozicije

Tako su se jedne beogradske novine, a u stvari ideološki bilten koji se, štampan stranim novcem, u ime individualne slobode, tržišta i ljudskih prava, ruga zajednici, moralu i državi, na naslovnoj strani obeležavanjem Dana policije bavile birajući izjave koje taj događaj smeštaju u negativni vrednosni kontekst. Jedan bivši predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova SR Jugoslavije, Zoran Živković, na prvoj strani ovog lista postrojavanje policije pred javnošću, kojim se demonstrira odlučnost policije da služi zajednici, vidi kao još jedan nategnuti razlog za napad na aktuelnog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Rekao je da je „predsednik Srbije želeo da pokaže kako policija prema njemu oseća potpunu lojalnost, što apsolutno nije tačno“. A kome to treba da bude lojalna policija, ako ne predsedniku, ma ko da je to u datom trenutku imenom i prezimenom? Pa i ovom „bivšem“, Živkoviću, je bila lojalna ta policija jer je to njena ustavna uloga i niko tada policiju nije pozivao na puč, kako on to svojom izjavom čini sada.

Nastavak možete pročitati u broju 3097.