МУКЕ СА СВЕТСКОМ БАШТИНОМ
Ливерпул скинут са листе

Комитет за светску баштину на свој 44. седници, одржаној онлајн у кинеском граду Фуџоу, одлучио је да са Унескове листе скине „Ливерпул – поморско-трговачки град“.

Свако брисање са Листе светске културне баштине је губитак за међународну заједницу и за вредности и обавезе које су преузеле 193. земље потписнице Конвенције о заштити светске културне и природне баштине, истиче се у саопштењу Комитета. Тринаест делегата овог тела Унеска, чијим заседањем тренутно председава Кина, гласало је да се Ливерпул  уклони са Листе, а међу њима и делегати земље домаћина и Русије, док је петоро било против.

Поморско-трговачки центар овог, трећег по величини енглеског града са више од деветсто хиљада становника, уврштен је на Листу светске културне баштине 2004, да би 2012, „спао“ на Листу светске баштине у опасности, јер је већ споменути комитет сматрао да ће га угрозити предложени пројекат развоја Ливерпула на води. Упозорење је стигло и 2015, али су градски челници  наставили реализацију пројекта, како на локацији светске културне баштине тако и у њеној тампон зони. Изграђене су високе, модерне зграде, граде се нове, а није се одустало ни од новог стадиона ФК „Евертон” који ниче на историјском доку Брамли-Мур, а примаће 53.000 гледалаца. Како су власници клуба најавили биће „осмо светско чудо“, па је Комитет девет година касније, овог јула, закључио и да су већ изграђени објекти угрозили аутентичност и интегритет локације, те да се стога скида с Унескове листе.

Историјски центар Ливерпула и пристаниште који су изграђени на ушћу реке Мерзи у Ирско море, били су уписани као Светска културна баштина уз образложење да сведоче о развоју једног од главних светских трговачких центара 18. и 19. века. Лука је одиграла значајну улогу у успону Британског царства, била раскрсница за масовно кретање људи, укључујући робове и емигранте из северне Европе на путу за Америку. Локација и грађевине такође илуструју пионирски развој модерне технологије пристаништа, транспортних система, управљања лукама као и изградње различитих зграда и објеката.

Сада већ бивша светска баштина, поморско-трговачки центар у коме је заштићено више од 380 зграда, под надлежношћу је Градског већа Ливерпула.

Градоначелница Ливерпула Џоан Андерсон рекла је да је за њу одлука да се Ливерпул уклони са Листе несхватљива и да ће се жалити на одлуку Комитета. У извештају који је раније објавило Градско веће наводи се да је у протеклих неколико година у обнову 119 историјских споменика који се налазе на шест локација под Унесковом заштитом, град уложио више од седамсто милиона фунти (око 819 милиона евра). Такође, у извештају се каже да ће у наредних пет година уложити још осамсто милиона фунти (око 936 милиона евра) у обнову четрдесет заштићених добара. Међутим, Унесков комитет је остао неумољив: Ливерпул на води, макар имао и „осмо светско чудо“ и статус Светске културне баштине не могу заједно.

После долине Елбе у Дрездену и Арапског станишта орикс антилопа у Оману, Ливерпул је трећа локација која је изгубила статус Светске баштине.

Комитет за светску баштину уписао је немачку дестинацију као „културни предео“ 2004. године, а скинуо га је са Листе пошто је на Елби изграђен мост са четири коловозне траке што је протумачено тако да долина није успела да задржи „изузетну универзалну вредност, како је уписана на Листу“.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању