Двоструко мање миграната
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

Овог пролећа у Србији борави мање миграната него лане – у 14 прихватних и центара за азил којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције (КИРС), смештено је њих 2.207, док је у истом периоду прошле године било 4.655 миграната. Мигранти најчешће долазе из Авганистана, Сирије, Марока, Пакистана и Бурундија и овде се у просеку задржавају две недеље. Међу њима има и оних најугроженијих – деце која путују без пратње одраслих. У центрима у нашој земљи смештај је пронашло 31 дете.

С обзиром на то да ова статистика за кратко време може да се промени, недавно је усвојен план којим су предвиђене мере и начини њиховог спровођења у случају да се број миграната поново повећа. По речима комесарке за избеглице Наташе Станисављевић, између осталог, предвиђен је појачан надзор државне границе и сузбијање кријумчарења људи и ирегуларних миграција, као и јачање програма повратка у земље порекла, како добровољног, тако и принудног за све који не испуњавају услове за добијање заштите.

До данас кроз Србију је укупно прошло више од милион миграната, а похвале за успешно управљање миграцијама наша земља добила је и у овогодишњем Извештају Европске комисије о приступању Србије Европској унији.

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању