Почела изборна трка
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

Председник Србије Александар Вучић распустио је Скупштину Србије и расписао парламентарне изборе за 17. децембар

– Желим свим учесницима у предстојећој кампањи добар резултат у представљању својих идеја и политичких циљева. Желим им да све то чине на демократски и цивилизован начин, а за грађане Србије је важно да најбољи победе, да најбољи програми и најбоље идеје победе – рекао је Вучић и исказао уверење да ће се овим изборима учврстити демократија у Србији и истовремено обезбедити сигуран пут у будућност нашој деци и нашој земљи.

Према Закону о избору народних посланика, странке и коалиције треба своје изборне листе да поднесу Републичкој изборној комисији најкасније 20 дана пре дана гласања, у овом случају до 28. новембра.

Ово ће бити 14. парламентарни избори од увођења вишестраначја, а десети ванредни. Грађани су последњи пут на биралишта за посланике изашли 3. априла прошле године, а након понављања гласања на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу укупни резултати парламентарних избора проглашени су тек 5. јула 2022.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић расписао је локалне изборе такође за 17. децембар који ће бити одржани у 65 градова и општина.

Како је раније саопштила Влада Србије, одлуке о распуштању скупштина градова донете су за Београд, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Нови Пазар, Пирот, Врање, Лесковац, Лозницу, Прокупље, Смедерево, Шабац, као и за скупштине општина Брус, Варварин, Велику Плану, Велико Градиште, Владимирце, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубицу, Житорађу, Кнић, Коцељеву, Крупањ, Куршумлију, Кучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовију, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђу, Мерошину, Осечину, Параћин, Петровац на Млави, Пожегу, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рачу, Рековац, Сокобању, Тополу, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприју, Уб, Црну Траву, Александровац, Бабушницу, Баточину, Белу Паланку, Блаце, Богатић и Бојник.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању