Планинарски поход Рибникарима у част
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

Планинарско- смучарско друштво „Љуктен“ ове године је по 48. пут организовало традиционалну планинарску акцију „Рибникареви планинарски дани“ походом на планину Жељин која је у саставу Копаоничких планина између доњег Ибра, Копаоника и Гоча.

„Љуктен“ је основан далеке 1948. године на иницијативу професора трстеничке гимназије Милутина Цанета Стефановића и једно је од најстаријих планинарских друштава у Србији.. На иницијативу Живојина Тодоровића, тадашњег шефа железничке станице Трстеник и новинара Драгана Вучковића ондашњег дописника „Политике“ из Трстеника, 1975. године је друштво покренуло иницијативу да се сваке године неким планинарским походом подсете  свог суграђанина Владислава Фрање Рибникара, оснивача дневног листа „Политика“, који је рођен у Трстенику давне 1871. Сада је, ова већ традиционална, манифестација посвећена Рибникарима.

Овог 12. новембра, 165 планинара  из Београда, Доњег Душника, Ваљева, Смедеревске Паланке, Бачке Паланке, Александровца, Прокупља, Крагујевца, Параћина, Алексинца, Зајечара, Крушевца и Нових Добановаца, из укупно 14 планинарских друштава, упутило се на врх Жељина, где их је дочекао ледени северац са ињем.

И поред тешких услова на врх Рогачка чука (1.785 метара), изашла је и најмлађа учесница Магдалена Митровић (2 године), са мамом Леом и оцем Александром.

 

С. Стојковић, www.serbiaworld.info

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању