МИНИСТАРКА ТУРИЗМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Људи се све више окрећу природи

Министарка Сузана Гашић преузела је ресор трговине и туризма у Влади Републике Српске свега пар месеци пред почетак пандемије вируса корона. Управо пандемија није дала простора за значајније развојне пројекте у тим областима у Српској.

С друге стране, пандемија нас је натерала да се окренемо себи, препознамо шта су то наши потенцијали и да на основу њих опстанемо у овим и оваквим временима. Ако постоји нешто добро у свему овоме, с чим се суочавамо већ скоро две године, то је окретање себи, рад на себи и борба на тржишту са оним с чиме располажемо.

То се, пре свега, осетило у сектору туризма где су наши хотелијери и угоститељи, након што су остали без страних гостију, морали наћи начин да привуку домаће, да их упознају са свим оним што им је на дохват руке а можда невидљиво и да тако опстану на тржишту. О свему овоме за „Илустровану Политику“ разговарамо са министарком трговине и туризма Сузаном Гашић.

Туризам је свуда у свету најпогођенија привредна грана у пандемији. Како се Република Српска изборила са свим тим изазовима?

– Једно од првих ограничења која су уведена било је ограничење кретања, што је свакако имало највећи утицај на туризам, који је у првим месецима од проглашења пандемије имао показатеље који су били на нивоу статистичке грешке. Са побољшањима епидемиолошке ситуације, укидањем ограничења и вакцинацијом овај сектор се будио и постепено враћао у живот. Пандемија је преполовила број долазака и ноћења туриста у Српској у 2020. години у односу на претходни период, али је у 2021. забележен значајан опоравак, па је тако број долазака туриста у првој половини претходне године повећан за око 55 одсто у односу на 2020. Број домаћих туриста у првих шест месеци 2021. повећан је за више од сто одсто. Само од боравишне таксе у првих десет месеци прошле године остварен је приход од око 1.1 милион КМ, чиме је већ значајно надмашен укупни приход из 2020. Сви ови показатељи, уз одличну посећеност Јахорине, али и других дестинација у последња два месеца, говоре да се туризам у Српској полако, али сигурно опоравља.

Трендови показују да се туристи широм света све више окрећу природи и дестинацијама које нуде аутентично искуство, а да масовни туризам лагано губи трку са индивуалним путовањима. Шта је оно што Република Српска може понудити гостима из региона, али и света?

– Република Српска располаже значајним природним потенцијалима на пољу планинског, бањског и авантуристичког туризма, те културно-историјског и верског. Авантуристичку понуду, која је разноврсна, а у којој се посебно издваја рафтинг као један од најатрактивнијих садржаја, савршено употпуњује наша гастрономија, а српска кухиња и њене делиције чувене су не само у Европи, већ и у свету. Етно-домаћинства ће туристима, уз сласне закуске, понудити и додир са нашом традицијом и тако посету учинити јединственом. Наша олимпијска планина Јахорина место је како за љубитеље зимских спортова, тако и за оне који лети воле да се расхладе, а наше Требиње, град на југу Српске, удахнуће вам и мирис и дах Медитерана. Додир природе туристи могу осетити у нашим националним парковима, а ноћни провод у градовима.

 

Пише Горан Ђурић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању