КОРОНА ИЗМЕЂУ НАУКЕ И ПОЛИТИКЕ
Љуте расправе око порекла вируса

Од тренутка када су власти Народне Републике Кине објавиле избијање епидемије новог вируса корона, САРС-КоВ-2 у граду Вухану, научници и шира јавност тражили су одговоре на нека фундаментална питања. Одакле је дошао овај вирус? Како је почела пандемија? Но, у одговоре научника и стручњака Светске здравствене организације (СЗО) умешала се све заоштренија глобална геополитика пандемије.

Крајем марта СЗО је објавила извештај од 120 страница о заједничком проучавању у Вухану са кинеским стручњацима о пореклу ковида 19, обављеном од 14. јануара до 10. фебруара. Процене заједничког тима о могућем пореклу узрочника пандемије која је до сада однела близу 4,3 милиона људи међу више од 200 милиона оболелих била је следећа: „Веома вероватан“ сценарио јесте да је вирус пренет на људе преко непознате животиње, док је „изузетно мала вероватноћа“ идеје да је патоген процурео из лабораторије Института за вирусологију у Вухану (ИВВ), најсавременије и најбезбедније институције те врсте у Кини. Даље, према извештају, могућим путем се сматра директно зоонотско (животињско) преливање вируса, као и увођење вируса кроз производе хладног и прехрамбеног ланца.

Били су наивни они који су очекивали да ће хладни научни налази значити крај љутим расправама између званичника Вашингтона и Пекинга. Да се страсти смире није помогло ни то што се надгорњавање две најмоћније силе света одвија усред непосустајуће пандемије која дрма човечанство. Заједнички извештај СЗО и кинеских стручњака се није уклапао у амбијент све већег неслагања између светског хегемона САД и силе у успону – Кине.

Пре годину и по дана, када је пандемија почела да измиче контроли широм света, званичници и средишњи медији у САД заузели су став да су политички утицај Кине и њен притисак потчинили СЗО, па је та организација неспособна да испуни своје функције. Генерални директор СЗО др Тедрос Адханом Гебрејесус је представљан на друштвеним медијима као тек нешто више од марионете НР Кине. Неуспешна да заустави катастрофално и најмасовније на свету ширење ковида 19 (у САД је оболео сваки девети од близу 330 милиона људи, а умрло више од 630.000) администрација председника Доналда Трампа је нашла „излаз“ прво у обустављању финансирања СЗО, а потом и напуштању једне од најважнијих специјализованих агенција Уједињених нација.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању