IMA LI ŽRTVA PRAVO NA SAMOODBRANU?
Lopov traži odštetu

Noć je bila kada se u prodavnici Hranislava Dimitrijevića, iz sela Progorelice, kod Kraljeva oglasio alarm. Bunovni vlasnik radnje uzeo je pištolj i pošao da vidi šta se događa. Kada se približio prodavnici, video je dvojicu lopova kako izlaze iz obijene radnje.

– Jedan je odmah pobegao, a ovaj drugi što je u naručju nosio ukradene cigarete snažno me je odgurnuo – priseća se Hranislav. – Pao sam na zemlju, a lopov je krenuo da me udari nogom. Strahujući za svoj život, tada sam ispalio dva hica iz pištolja. Jedan ga je promašio, drugi pogodio.

Hici su uzbunili kraj. Kako je Hranislav svedočio, ubrzo su stigla njegova dva sina, pa potom policija i Hitna pomoć.

– Ranjeni lopov je ponavljao da sam u njega pucao iz čista mira i da on nije ništa ukrao, iako su svi dokazi, pa i svedoci govorili suprotno – seća se Hranislav. – Na sebi je imao obučene čak četiri trenerke, a krvavih tragova nije bilo.

Bilo je to aprila 2016. godine. Od tada počinje hod po mukama domaćina Hranislava, koji traje, a sva je prilika, i trajaće.

– Šokirao sam se kad je sudija na početku rekao da ne postoji nijedan dokaz da je taj provalnik bio u mojoj prodavnici – priča Hranislav. –Ceo slučaj je krenuo na tu stranu kao da sam ja trčao za njim i pucao. Srećom, balističar je bio pošten i lepo je objasnio da sam pucao iz ležećeg položaja, što se vidi po uzlaznoj putanji metka.

Pet puta je Hranislav izlazio pred sudiju da bi na kraju bio osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Tužilac je tražio tri godine robije. Prihvatio je Hranislav kaznu, odslužio, ali ni slutio nije da tu nije kraj slučaja. I mukama.

– Stigla mi je tužba od ranjenog lopova, a sud mu je po kratkom postupku dodelio odštetu koja prevazilazi vrednost i moje prodavnice i magacina – objašnjava. – Pazite, 400.000 dinara moram da mu platim za pretrpljeni strah, još 600.000 za duševni bol i čak milion dinara za telesno oštećenje! Odslužio sam tih godinu dana, advokatima sam ukupno platio 11,5 hiljada evra i, evo, sada moram da platim i odštetu „oštećenom“.

Dobro bi „legle“ oštećenom te pare kad izađe iz zatvora, kažu upućeni u ovu priču. Trenutno služi kaznu, za jedno od četrdeset krivičnih dela koliko je počinio.

 

Piše Ognjan Radulović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju