УСПЕХ СВЕМИРСКОГ ТВ ВЕСТЕРНА
Ловац меког срца

Статистика је занимљива: пуних седам година титулу највише  нелегално, са интернета, скидане серије држала је „Игра престола“. Она је с пролећа 2019. отишла у историју, али је исте јесени пред гледаоце стигао „Мандалоријанац“. Брзо је преузео трон као серија која се највише гледа у целом свету, о којој се највише пише и говори и која се највише – краде!

За студио „Дизни“, који је серију направио, то са крађом није нека утеха, али су задовољни што је њихов нови канал „Дизни Плус“ крајем децембра имао више од осамдесет милиона претплатника и то за тек нешто више од годину дана постојања. Поређење није на одмет, да би се схватио значај ових бројки и удео „Мандалоријанца“ у томе: свемоћном „Нетфликсу“ требало је читавих тринаест година са стекне мање од двеста милиона претплатника.

„Мандалоријанац“ је на мале екране стигао неколико недеља пре него што је у биоскопе ушао девети  и последњи, за сада, наставак филмске саге „Ратови звезда“. То остварење се звало „Успон Скајвокера“. „Ратови звезда“ су последњих година прилично лутали између основне и споредних прича, где се често није знало зашто се неке ситуације и ликови појављују и откуд сада тако нешто, а све је имало променљиви успех код публике. Дотле се „Манадалоријанац“ одмах допао гледаоцима зато што се вратио коренима сукоба Империје и Републике у свемиру. Серија је писана и снимана у најбољој традицији вестерн-филмова Џона Вејна или Клинта Иствуда, или пак самурајских легенди Акире Куросаве, само што се радња не дешава на Дивљем западу или средњовековном Јапану, већ у космосу. Ништа мање дивљем и суровом, у коме ловац на уцењене главе и авантуриста меког срца има да обави један сасвим другачији задатак. И спасе универзум.

Још је отац „звезданих ратова“ продуцент и редитељ Џорџ Лукас планирао да сними ову серију 2009. године, али је захтевала много новца. Три године касније своју компанију, и сва права на „Ратове звезда“, продао је „Дизнију“. Од тада почињу припреме за „Мандалоријанца“.

Невероватан успех учврстио је одлуку међу челницима „Дизнија“ да наредних година гледаоцима испоруче неколико различитих серија, што играних што анимираних, са јунацима „Ратова звезда“, у којима ће они понаособ добити прилику да се истакну. Највеће заслуге за повратак пажње публике на „Ратове звезда“ припадају ауторима „Мандалоријанца“ Џону Фавроу и Дејву Филонију: они су успели да створе јасну, динамичну и чврсту причу и при томе испоштују жеље верних обожавалаца „Ратова звезда“, најфанатичијих у свету филма, који имају подједнак значај као навијачи у фудбалу, само без ватреног оружја и „злочина из страсти“.

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању