Играћу док не паднем заувек
МАДОНА, 40 ГОДИНА КАРИЈЕРЕ

Мадонине обожаваоце разочарала је прошлонедељна вест да је холивудски студио „Универзал“ зауставио рад на снимању играног филма по њеномном животу: требало је је да се зове „Мали врабац“, а да певачицу игра Џулија Гарнер, награђивана глумица из серије „Озарк“. То је требало да буде још један добар пословни потез за певачицу која би тиме могла да поврати некадашњу славу која већ годинама бледи.

Откако је „Боемска рапсодија“ посвећена Фредију Меркурију постала биоскопски хит, а тумач насловне улоге Рами Малек добио „Оскара“, Холивуд је кренуо у поход на музичке биографије. И све су биле успешне, а посвећене звездама попут Витни Хјустон, Елвиса Прислија или Елтона Џона. Мадона је организовала захтевну аудицију за глумице, неколико њих је ушло у ужи круг и имало целодневне пробе играчких нумера са главним Мадониним кореографом, као и часове певања и глуме са мадоном лично. Још нема објашњења зашто је филм повучен из израде на дуже време.

Можда је разлог поменута Мадонина турнеја која би, ипак, могла да буде много исплативија за певачицу. Са 38 хитова међу десет најпродаванијих песама у Америци и чак 63 у Великој Британијии, Мадона свакако има шта да понуди публици.

Необична, провокативна, помало мистериозна – Мадона је од почетка каријере привлачила пажњу. Њена прва турнеја (1985) у просеку је привлачила око десет хиљада људи по концерту и имала зараду до сто хиљада долара за ноћ, како је израчунала најважнија светска музичка пословна књига „Билборд“. Већ следећа турнеја, две године касније, утростручила је посету по концерту, а с обзиром да је Мадона већ била звезда број један у свету, улазнице за њен шоу постале су много, много скупље. Један наступ у арени или на стадиону донео би јој готово осамсто хиљада долара, у просеку.

То је био само почетак. Наредне две турнеје (1990 и 1993) певачици су донеле зараду по педесет милиона долара. Свака од њих. Врхунац, када је реч о новцу,са наступа уживо, била је турнеја „Лепљиво и слатко“ када је током две године (2008-2009) одржала концерте на 85 стадиона широм света на којима је видело три и по милиона људи. Мадона је на крају била богатија за 408 милиона долара. Ниједна певачица у историји никада није толико зарадила на некој турнеји, до данас. Све њене касније турнеје биле су корак на доле.

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању