Моћ великих података
МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

Дванаести по реду Мај месец математике (М3) у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, свечано је отворен почетком прошле недеље у Силосима Београд, на Дорћолу. Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, том приликом се обратила присутнима, као и в.д. директора Центра за промоцију науке, др Марјана Бркић, директор Математичког института САНУ, др Зоран Огњановић, директор Института БиоСенс, проф. др Владимир Црнојевић, в.д. директора Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију, проф. др Дубравко Ћулибрк и руководитељка Сектора програмских активности ЦПН-а и програмска директорка манифестације М3, Данијела Вучићевић.

„Изузетно ми је задовољство што вечерас имам прилику да присуствујем отварању једне овако значајне манифестације. Математика је у основи свега, а данас више него икада у основи наших живота, иако можда нисмо тога свесни. Наша деца остварују сјајне резултате на великим светским математичким такмичењима и зато је важно да наставимо да промовишемо науку кроз овакве догађаје“, поручила је министарка Беговић.

Овогодишњи програм манифестације представиће посетиоцима како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима науке и привреде, као и у медицини и у здравству.

Током трајања Маја месеца математике, сви који посете Силосе моћи ће да се удубе у историју, природу и ширину примене великих података, да поставе питања о њиховој доступности и етици коришћења и да открију како су се велики подаци трансформисали и унапредили области као што су наука, здравство, финансије, спорт и многе друге. М3 приказује употребу таквих података у практичној примени кроз паметну пољопривреду, компјутерску анализу људских емоција, уживо кроз употребу вештачке интелигенције, утицај и спречавање различитих болести и приказ предвиђања климатских промена уживо са сателита коришћењем великих података.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању