Макарска ривијера и острво Брач

У срцу Далмације, на најлепшем делу Јадрана, подно планине Биоково, смештена је Макарска ривијера. Разуђена обала, дуга шездесет километара, простире се од места Брела – на северу до Градца – на југу. Цео тај регион био је и остао омиљено место многобројних туриста. Град Макарска налази се у природно заштићеној луци, затвореној са југоистока ртом Осејава, а са северозапада полуострвом Свети Петар. Планина Биоково (1762 м) штити регију од продора континенталне климе, па цела ривијера има дуга, топла лета, са освежавајућим маестралом, благе зиме и бујну медитеранску вегетацију.

Већина нас се сећа како је било некада на овој обали Јадрана. Дуга летовања испуњена дружењем и смехом и прве симпатије многе од нас везују за овај део Јадрана. Сви памте посебан мирис борова, лаванде и мора. Ништа од тога није избледело у деценијама за нама. Тај део хрватског приморја и даље је очаравајући. За мене, бар онакав какав сам га запамтила кад сам овде летовала као мала. Тако је на целој ривијери: било да сте у Башкој Води, Тучепима, Омишу, Дрвенику, Градцу. Борови који расту одмах иза плажа правећи пријатан природни хлад и ширећи омамљујући мирис четинара дају посебан шарм свим местима на ривијери.

Све подређено туризму

Људи су овде срдачни и посвећени туризму. Не занима их политика, нити се тиме баве. На пијаци, у продавници или кафићу, види се да им је искрено драго што српски туристи поново долазе на Макарску ривијеру и што је тај број из године у годину све већи. Приватан смештај је доста тражен и ценама приступачан, као некада што је био случај са чувеним одмаралиштима. „Тител превоз“, туристичка агенција из Куле, заједно са „Пеца турсом“ из Макарске, већ једанаест година нуди пакет аранжмане за Макарску, ценовно прилагођене просеч ном туристи. Предраг Аранђеловић, родом из Књажевца, давних дана отишао је због љубави за Макарску. Остао је и развио по родични бизнис, пансион „Рибар”, па се данас цела породица бави туризмом. Сада већ има сталне госте, који се радо враћају. То му је, како каже, највећа сатисфакција. У туризам се доста улагало претходних го дина, што се може видети по хотелима свих категорија, уређеним шеталиштима, парко вима пуним зеленила и садржаја за децу. Све је чисто и лепо уређено. У маркетима и ресторанима цене су сличне нашим. Ресторани и барови дуж обале привући ће вас да барем једном пробате неки локални специјалитет. Макарска је на целој ривијери највеће место, те није изненађујуће што у јеку сезоне све врви од туриста. Ако желите мирнији одмор, онда су околна места прави избор, самим тим што су мања. Шетајући променадом уз обалу, стижемо до старог дела Макарске и чувеног Качићевог трга.

Наставак можете прочитати у броју 3095.