Makarska rivijera i ostrvo Brač

U srcu Dalmacije, na najlepšem delu Jadrana, podno planine Biokovo, smeštena je Makarska rivijera. Razuđena obala, duga šezdeset kilometara, prostire se od mesta Brela – na severu do Gradca – na jugu. Ceo taj region bio je i ostao omiljeno mesto mnogobrojnih turista. Grad Makarska nalazi se u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj sa jugoistoka rtom Osejava, a sa severozapada poluostrvom Sveti Petar. Planina Biokovo (1762 m) štiti regiju od prodora kontinentalne klime, pa cela rivijera ima duga, topla leta, sa osvežavajućim maestralom, blage zime i bujnu mediteransku vegetaciju.

Većina nas se seća kako je bilo nekada na ovoj obali Jadrana. Duga letovanja ispunjena druženjem i smehom i prve simpatije mnoge od nas vezuju za ovaj deo Jadrana. Svi pamte poseban miris borova, lavande i mora. Ništa od toga nije izbledelo u decenijama za nama. Taj deo hrvatskog primorja i dalje je očaravajući. Za mene, bar onakav kakav sam ga zapamtila kad sam ovde letovala kao mala. Tako je na celoj rivijeri: bilo da ste u Baškoj Vodi, Tučepima, Omišu, Drveniku, Gradcu. Borovi koji rastu odmah iza plaža praveći prijatan prirodni hlad i šireći omamljujući miris četinara daju poseban šarm svim mestima na rivijeri.

Sve podređeno turizmu

Ljudi su ovde srdačni i posvećeni turizmu. Ne zanima ih politika, niti se time bave. Na pijaci, u prodavnici ili kafiću, vidi se da im je iskreno drago što srpski turisti ponovo dolaze na Makarsku rivijeru i što je taj broj iz godine u godinu sve veći. Privatan smeštaj je dosta tražen i cenama pristupačan, kao nekada što je bio slučaj sa čuvenim odmaralištima. „Titel prevoz“, turistička agencija iz Kule, zajedno sa „Peca tursom“ iz Makarske, već jedanaest godina nudi paket aranžmane za Makarsku, cenovno prilagođene proseč nom turisti. Predrag Aranđelović, rodom iz Knjaževca, davnih dana otišao je zbog ljubavi za Makarsku. Ostao je i razvio po rodični biznis, pansion „Ribar”, pa se danas cela porodica bavi turizmom. Sada već ima stalne goste, koji se rado vraćaju. To mu je, kako kaže, najveća satisfakcija. U turizam se dosta ulagalo prethodnih go dina, što se može videti po hotelima svih kategorija, uređenim šetalištima, parko vima punim zelenila i sadržaja za decu. Sve je čisto i lepo uređeno. U marketima i restoranima cene su slične našim. Restorani i barovi duž obale privući će vas da barem jednom probate neki lokalni specijalitet. Makarska je na celoj rivijeri najveće mesto, te nije iznenađujuće što u jeku sezone sve vrvi od turista. Ako želite mirniji odmor, onda su okolna mesta pravi izbor, samim tim što su manja. Šetajući promenadom uz obalu, stižemo do starog dela Makarske i čuvenog Kačićevog trga.

Nastavak možete pročitati u broju 3095.