Видиковац о којем се прича
МАКАРСКА РИВИЈЕРА

У срцу Далмације, на најлепшем делу Јадрана, подно планине Биоково смештена је Макарска ривијера. Разуђена обала, дуга шездесет километара  простире се од места Брела на северу и Градца на југу.  Сама Макарска се  налази  у природно заштићеној луци, затвореној са југоистока ртом Осејава, а са северозапада полуострвом Свети Петар.  Планина  Биоково  са највишим врхом  Свети Јуре (1762 метара) штити област од продора континенталне климе, па цела ривијера има дуга, топла лета, са освежавајућим маестралом, благе зиме и бујну медитеранску вегетацију.

Плажа у Макарској се простире дужином целог места, са кристалном чистом водом и обиљем борове шуме, по чему је овај део ривијере и познат. Ретко где ћете наћи толико природног хлада, као што га има на Макарској ривијери. Мања туристичка места у околини, Брела, Башка вода, Тучепи, погодна  су за мирнији породични одмор. Плаже су јавне и уређене, са мноштвом садржаја за децу и одрасле. До мањих  мирнијих увала није тешко доћи пешице. Дугачко шеталиште уз обалу пуно је кафића и ресторана, где можете направити предах. У месту Брела налази се плажа Дуги рат, која је проглашена најлепшом плажом у Европи и шестом на свету по избору угледног магазина “Форбес”.

Срце старог града Макарске је Качићев трг, посвећен песнику Андрији Качићу Миошићу чији споменик доминира простором. У летњим вечерима на тргу се организују концерти и представе. Да осетите прави далматински дух, прошетајте улицом Калеларга која се такође налази у старом делу града. Ресторани и конобе нуде велики избор рибљих специјалитета и месних делиција од којих је најпознатија далматинска паштицада. Цене углавном буду истакнуте испред ресторана, тако да можете да бирате. Посебан је доживљај ако посетите Макарску током Летњег карневала који нуди богат културно – забавни програм.

Макарску  посећују туристи из целе Европе. Најближи аеродром је у Сплиту, али доста људи долази сопственим превозом или аутобусом. Добра мрежа путева кроз Босну  и Хрватску омогућава  да се брзо стигне до приморја. Људи су овде срдачни и максимално посвећени туризму. Последњих година изградило се доста нових хотела са четири и пет звездица, али је и даље приватан смештај доста тражен.

Надомак Макарске се налази  Парк природе Биоково. Током целе сезоне организују се пешачке и бициклистичке туре. Пре три године  у Парку природе Биково, изграђен је атрактиван видиковац Скywалк Биоково, који никога не оставља равнодушним. Има специфичан облик потковице, стаклени под и излази око 11 метара  изнад руба литице. Звучи мало застрашујуће, али осећај када крочите на видиковац и имате поглед на Макарску и околна острва је непроцењив. Битно је само направити први корак. Задржавање на видиковцу је ограничено на десет минута, како се не би стварале гужве. Ова инвестиција сврстала је  Биоково као популарну дестинацију у било које доба године.

Да  бисте добро упознали околину, најбоље је отићи на неко од  крстарења Макарском ривијером.  Свакодневно се из Макарске и околних места организују излети бродом до оближњих острва Хвара, Брача И Корчуле.  У једном дану можете се купати на познатој плажи Златни рат у Болу на Брачу и прошетати  старим градом Хвар. На броду вас чека ручак од свеже рибе, добро вино имузика, па је и само крстарење доживљај. До ових острва се може стићи и трајектним линијама Јадролиније, које возе често током дана из Сплита, Макарске и Дрвеника.

 

Текст и фотографије Јасмина Мошић