ХВАЛА, СРБИЈО!
Македонци не заборављају нашу помоћ

Снег је провејавао тог 14. фебруара када су се на граничном прелазу Табановце срели председник Србије Александар Вучић и премијер Северне Македоније Зоран Заев. Наш председник дошао је на врата суседима да им уручи помоћ, 4680 доза вакцина „Фајзер”. Србија је у том тренутку имала „шведски сто”, како неко рече због количине и избора вакцина, па је био ред да помогне комшијама које, признали су то, нису на време ухватили корак у трци за набавку вакцина.

– Србија у овоме нема других интереса сем пријатељства према грађанима Северне Македоније, ништа нас не занима осим увећања економске размене и да живимо као најбољи пријатељи. Ово је поклон који бисте и ви нама дали јер ако комшија није задовољан, не можете ни ви бити задовољни – рекао је Вучић на граничном прелазу Табановце.

Тада је речено да ће тим вакцинама почети имунизација у Северној Македонији, а Заев је изразио захвалност и рекао да је то „драгоцен чин“ солидарности државе и грађана Србије. „То је пријатељска пружена рука, подршка и прва помоћ Македонији, док не стигну вакцине које је поручила“, рекао је Заев. Касније је на свом Инстаграму, уз фотографију, написао: „Председнику Александру Вучићу поклонио сам икону свеца Пентелејмона, који је својевремено цео свој живот провео у лечењу болесних и у служби изнемоглих“.

После десет дана министар Лончар је, опет на Табановцима, уручио македонском колеги још 3.510 доза исте вакцине. Министар Венко Филипче је обавестио министра Лончара да је управо нашим вакцинама започета имунизација у њиховој земљи.

Онда је дошло време, а нико то није тражио нити било чиме условљавао, да се Северна Македонија одужи. Заправо, била је то њихова, комшијска жеља и потреба. Влада је на седници изгласала одлуку да се од 16. јуна аутомобилима са српским таблицама не наплаћује путарина кроз Северну Македонију. Одлука важи до 15. августа. И све, ево, функционише једноставно. На улазу у земљу наши грађани од полицајца који прегледа пасош добијају картице коју возач на наплатној рампи само принесе на аутомат, и рампа се диже. На картицама се налази кредит у износу од 760 денара, колико је потребно за пролазак кроз Македонију Коридором 10 у оба смера.

Било је то прво хвала Србији. Затим је уследило ново хвала. Написано. Тада је Српски културно-информативни центар „Спона” из Скопља са грађанима Северне Македоније и Радио Бубамаром из Скопља, на неколико локација у Врању закупио билборде, на којима се Северна Македонија захваљује Србији због поклоњених вакцина.

Леп гест, али! Појавио се неко, или више њих, који су имали примедбу. Зашто у Врању? Зашто нису постављени и у Северној Македонији. Одговор је стигао: то је учињено у Врању зато што се баш у том граду вакцинисао велики број држављана Северне Македоније.

А пре неколико дана осванула је и та вест. Билборди, који су различити изгледом, али сви садрже само једну поруку: „Хвала, Србијо” осванули су и у Македонији.