Малинари и њихова права

Проблеми око цене, откуПа и извоза нашег најуноснијег ПољоПривредног Производа и овога јуна су Пунили новинске стуПце, али смо иПак Помислили да се Пред крај сезоне ситуација смирила, те да су малинари, хладњачари и надлежне институције закоПали ратне секире. Пре неколико дана, међутим, Појавила се вест која то демантује – четири удружења малинара намеравају да формирају Политичку странку и тако се изборе за своја Права, која су им, како тврде, ускраћена 

Малинари из четири пољопривредна удружења, из Пријепоља, Прибоја, Ужица и Шапца, састали су се средином септембра, потписали Меморандум о сарадњи и донели одлуку да активно крену са политичким деловањем и то на првим наредним изборима. Они ће, како сазнајемо, основати политичку странку или групу грађана и покушати да добију своје представнике у локалним и парламентарним органима. Ова вест је поново, на крају сезоне, вратила малинаре у средиште медијске пажње, мада у нешто мањем обиму него што је то било у јеку брања и откупа када су пунили насловне странице готово свих штампаних и електронских медија написима попут: „Малинари прете блокадом путева због ниских откупних цена“, „Хладњачари нас уцењују“ или „Држава мора да се умеша“. У јуну, да подсетимо, малинари су, незадовољни откупном ценом „црвеног злата“, али и понашањем хладњачара, најављивали протесте, које су делимично и остварили (пре свега блокадом магистралног пута за Црну Гору код Пријепоља) али не у оној мери како се, можда, очекивало. Након састанка у Београду са представницима Министарства пољопривреде, изгледало је да се ситуација коликоолико слегла. Шта су се конкретно договорили и који је епилог разговора иза затворених врата није изгледа било јасно ни добрим познаваоцима ове области, јер како пише лист „Полимље“, а преноси ФБ страница Село инфо, осим штуре информације да су малинари задовољни, ништа конкретније није „процурело“.

Политика као „нужно зло“

Најновији потез малинара из удружења пољопривредних произвођача из Ужица, Лимска долина, Виламет и Мачва, говори нам да очигледно ствари нису истеране на чистину, те да има још много проблема око производње, бербе, откупа и цене ове наше најуносније извозне пољопривредне културе.

Наставак прочитајте у броју 3113.