Чаробна шума на Дивчибарама
МАЉЕНУ У ПОХОДЕ

Поред Тешњарских вечери, Џез фестивала, Олимпијских сеоских игара, Фестивала чварака и разних спортских туранира, планинско-музички фестивал који се одржава на Дивчибарама, одлуком Градског већа увршћен је у манифестације од значаја за град Ваљево. Овогодишњи Mountain Music Fest (ММ фестивал) који се, по осми пут одржао од 11. до 13. августа, приредио је квалитетан музички програм и прегршт различитих садржаја за све генерације. Зато и не чуди што поред младих људи, на фестивал највише долазе читаве породице и то са малом децом.

Маљен као најближа и омиљена планина читавог ваљевског краја, са Дивчибарама као туристичким центром, лети је идеална због пријатне температуре, а зими због ски стазе на којој су многи учили прве спустове. Међутим, након туристичког бума, у време короне, када су је посећивали бројни домаћи гости из целе земље, поново су многи предност дали мору, тако да је  интересовање за боравак на тој планини значајно опало.

На прелепој висоравни у најпопуларнијем насељу планине Маљен, већ годинама је недостајало смештајних капацитета, садржаја и инфраструктуре за развој туристичког потенцијала. Осим ски стазе „Црни врх“ која највише гостију привлачи у зимским месецима, неколико хотела, малене пијаце са  ресторанима и дечијег авантура парка у близини цркве Светог Пантелејмона, за оне који долазе лети, осим дугих шетњи по прелепој природи, није било довољно садржаја у понуди. Међутим, са организовањем ММ фестивала и када је нешто касније кренула изградња новог великог хотела који носи име по ски стази, и ове године смо могли да приметимо да се увелико граде нови капацитети од стамбених зграда до хотела.

Одличан спој боравка у природи на идеалној надморској висини од око хиљаду метара, уз дуге шетње, обилазак прелепих видиковаца и лагано планинарење до врхова или већ шта ко жели, уз одабране извођаче и квалитетну музику на отвореном, учинио је да на ову манифестацију, већина оних који први пут дођу, пожели да то искуство понови.

Ове године, постигнут је рекордан број посетилаца. По речима организатора продато је око 5.000 улазница, а директор фестивала, Матија Трипковић, је рекао: „ММФ од почетка има идеју да понуди нешто другачије на мапи фестивала. Сада, када фестивал доживљава своје успехе, поносни смо на истрајност и доказ да популарни фестивали могу да се организују уз органски раст и без масовне продукције.“

Поред улазница које су најповољније када се купе у предпродаји сва три дана фестивала, могу се купити и појединачно. Традиционално, у цену сваке карте укључени су сви додатни садржаји: уметнички, културни, едукативни и авантуристички. За децу до десет година улазнице се не наплаћују, па родитељи могу да проводе активан викенд у природи уз мале трошкове, а када се уморе поред стазе је обезбеђено довољно клупа и лежељки између дрвећа, али је многима било најлепше седе и скачу по балама сена којих је било на претек.

Првога дана, у подножју ски стазе где је монтирана велика бина, фестивал је отворен наступом госта изненађења BeGe Fank и популарних извођаћа поп дуа „Долорес“, рок сатава „Бјесови“, затим Рундека и екипе, а завршен је уз МКДСЛ и „Клубославију“ за љубитеље миксованог југословенског рок, фанк, попа, као и народног и етно евергрина.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању