У чељустима лава
МАЛТА – ЕВРОПСКИ ХОЛИВУД

Сваки трећи млади човек на Малти жели да ради у филмској индустрији, објавио је током нашег боравка у овој земљи тамошњи министар туризма Клејтон Бартоло чији сектор деловања доноси готово петнаест процената годишњег прихода маленом медитеранском архипелагу. Циљ Малте и јесте да у блиској будућности постане филмски центар Медитерана, а потом и Европе. Ту жељу не скрива ни малтешки филмски комесар Јохан Грек који је током неколико година на тој позицији препородио филмски крајолик Малте.

На Малти се филмови снимају готово читав век, први је био још 1925. и звао се „Синови мора“. Снимили су га Енглези који су тада још управљали овим острвима. До сада их је више од двеста на списку, и велики број њих су прави спектакли са великим именима режије и глуме. Држава је 2000. године основала Филмску комисију да још више унапреди ову грану привреде, посебно што је тада Малта поново постала занимљива филмаџијама, након великог успеха „Гладијатора“ у режији Ридлија Скота.

Међутим, филмске екипе су стизале спорадично све док поменути Јохан Грек пре три године није одлучио да подигне улог. Већина земаља света страним екипама које снимају филмове у њима, враћа неки део потрошеног новца, како би их стимулисали да поново дођу. Обично десет до тридесет одсто од планираног буџета за снимање. Грек је рекао – на сваких сто хиљада потрошених евра у Малти, ми филмској екипи на одласку враћамо четрдесет одсто!

Колапс свадбеног моста

Сви су нагрнули. Тако је Малта постајала замена за Марсеј, Париз, Истанбул, Јерусалим, Минхен, античке градове Рим и Троју, за средњи век, нови век, праисторију, Европу, арапске земље…. тамо може да се снима готово све. У време када су управо завршени спектакли о Наполеону и Дракули, а отпочело је снимање „Гладијатора 2“, боравимо на Малти чији је готово сваки кутак, острво, древни град или залив овековечен у неком познатом филму или ТВ серији.

Кроз улице Валете води нас Одри Мари Бартоло која ради и као туристички водич, али често статира у великим филмовима. Више је усплахирена док нам прича како јој је Хоакин Феникс намигнуо на снимању „Наполеона“ или како се у једном кадру појавила у деветој епизоде прве сезоне серије „Игра престола“. Има спремљен мобилни телефон са кога нам пушта сцене из филмова које су снимане баш на улицама и трговима кроз које пролазимо.

-Понекад је у филмовима тешко препознати Малту, јер у постпродукцији додају много ефеката које место снимања умеју прилично да промене – „јада“ нам се Одри. – Најбоље се све види и препознаје у филму „Гроф Монте Кристо“ који је сниман на острву Комино.

Показује нам Трг светог Џорџа или малену уску уличицу са стрмим степеништем оивиченим колонадом стубова који држе стамбену зграду. Баш ту су снимане опасне акционе сцене када диносауруси у филму „Свет из доба јуре: надмоћ“ јуре главног јунака Криса Прата који им узмиче на скутеру. Раздрагано нам казује и за грешку коју је начинио Алан Паркер када је овде снимао свој чувени „Поноћни експрес“:

-Не знам како му се десило да за сцену испитивања оптуженог Била Хејза узме малтешке статисте па се чује да људи усред Истанбула уместо турског причају малтешки језик у судници која је направљена у тврђави Сент Елмо! Тада је то била полицијска академија, а данас Ратни музеј.

Одри нам саопштава још једну „тужну“ вест: једна од најпознатијих природних атракција Малте, камени мост изнад мора, висок тридесет метара на острву Гозо, обрушио се у воду 8. марта пре шест година. Велики таласи и јак ветар у року од пола минута уништили су лепоту коју су деценијама туристи и Малтежани обилазили и дивили јој се. Посебно  откако су ту снимљени делови филмова „Судар титана“ и „Гроф Монте Кристо“ и чувена сцена венчања чији су јунаци били Кал Дрого и Денерис Таргаријен. А баш смо планирали да је посетимо.

Извините, журим на пробу

Бити статиста на Малти је као бити конобар негде у свету: свако је осетио чар снимања филма на овом острву, макар у финалној верзији и био избачен са екрана. Симпатични Џереми Грек је и позоришни глумац и туристички водич и статиста који је посебно поносан на своје учешће у акционом спектаклу „Асасинс Крид“. Осам година је глумац, није на сталној плати, али је јунак мјузикала као што су „Мачке“, „Ели“ и „Фантом из опере“. Журио је да нам покаже стари утврђени град Медина где су снимани бројни филмови, па и сцена издаје Неда Старка у „Игри престола“,  јер је ишао на генералну пробу представе чија га је премијера очекивала.

Кроз легендарне Филмске студије Малте провео нас је домаћин Ален Касар чија позиција је менаџер снимања у базенима. Ален је с разлогом домаћин јер се студији, заправо, састоје од два огромна базена на самој литици до мора и неколико помоћних објеката. Значи, та два базена су, за сада, срце студија. Надају се, каже, скором почетку градње правог студија у оквиру кога би се налазио и унутрашњи базен.

Већи базен је и плићи, углавном метар до метар и по дубине, осим мали део у средини који је четири метра. Дугачак је седамдесет четири, а широк педесет метара и старији је: изграђен је још 1964. године. Седамдесетих су у њему снимани филмови бе-продукције попут „Орке“, „Баракуде“, „Судара титана“ и сличних јефтинијих остварења. Осамдесете су била деценија пропуштених шанси, а први велики филм био је гусарски спектакл„Острво кољача“ (1994).

Овај плитки базен је савршен за снимање олуја, на мору и има све потребне машине и топове за кишу, ветар, таласе тако да у једном делу базена може да буде непогода и ураган, а у другом мирно море. Оно што је најважније, каже Ален Касар, јесте да им нови системи пумпи омогућавају да за само осам сати убаце 23 милиона литара воде из мора, а избаце је за још краће време.

Бројне филмске екипе долазе на Малту и зато што сунце има исту боју као у Калифорнији и Холивуду, али и због пожртвованости тамошњих радника. Касар је тридесет година у послу, једну деценију руководи свим операцијама на базенима и каже:

-Ни ја као ни моје колеге нисмо имали никакве филмске школе где бисмо научили све што знамо данас. Бачени смо лаву у чељусти, па ко преживи.

Они су преживели, а има их од десет до тридесет људи у екипи који опслужују филмаџије на базенима. Уз сваког глумца или сниматеља иду бар по двојица ронилаца који се споразумевају мимиком или светлосним сигналима. „Безбедност је најважнија“, каже Касар који нам показује како се ивица базена спаја са хоризонтом и пучином мора па тако одаје утисак бескрајног плаветнила.

Води нас и до другог базена, дубљег али мањег по обиму, намењеног за подводне сцене. Направљен је 1979. специјално за потребе филма „Поринуће Титаника“. Открива нам анегдоте са снимања филмова „Пирати“ Романа Поланског, „Капетан Филипс“ са Томом Хенксом, серије о ратним подморницама и показује на морску пучину којом плове чамци и једрилице. Шта ако се они нађу у кадру, питамо?

-Не можемо да им забранимо пролазак, али можемо, по закону, да их отерамо ако се усидре на том месту, рибаре или снимају нас. Онда зовемо полицију – каже Ален.

Пиво, рум, виски

На полуострву Калкара, где се налазе ови студији, базени и седиште саме Филмске комисије, спремљен је и сет на коме је управо било почело снимање наставка „Гладијатора“ у режији „оскаровца“ Ридлија Скота коме је ово ко зна који пут да ради на Малти. Није нам, очекивано, било допуштено да га посетимо да не би, можда, некоме одали тајну шта се тамо дешава.

За један врели летњи дан и ови обиласци су били превише. Вратили смо се у Валету где су нас домаћини одвели у један посебан кафић, једноставног имена – „Паб“. Прославио се тужним разлогом. За време снимања филма „Гладијатор“, у коме је играо трговца робљем Проксима, британски глумац Оливер Рид је умро баш у том бистроу. Оливер је од своје младости био познатпо великом таленту, али и још већој љубави према алкохолу. Били су познати маратони у опијању у којима је учествовао са својим пријатељима. Пред почетак снимања „Гладијатора“ обећао је режисеру филма да неће пити, осим викендом. И држао се договора.

Одлазио је у „Паб“, често седео сам у ћошку лево од врата. Конобари су га заволели. Али, тог 9. маја 1999. године неки енглески морнари који су се ту затекли изазвали су га на двобој. Почело је надметање. У пабу продају мајице са исписаним наруџбинама које је тог дана попио Рид пре него што се срушио: 8 кригли пива, 12 дуплих румова и 14 вискија. Цео бар је у знаку Оливера Рида кога запослени сматрају својим највећим пријатељем и најбољом муштеријом. Зидови су пуни његових фотографија, као и текстова о смрти у којима се помиње име „Паба“. Бизарни неки туризам.

 

Антрфиле 1

          Важнији филмови и серије снимани на Малти

Гладијатор (2000), режија Ридли Скот, главне улоге Расел Кроу, Хоакин Феникс, Оливер Рид. Место снимања: Форт Ринела, највећа тврђава коју су малтешки витезови изградили на острву. Тај колосеум је био порушен, остале само степенице којима се гладијатор пео у арену.

Троја (2004), режија Волфганг Петерсон, главне улоге Бред Пит, Ерик Бана, Орландо Блум. Место снимања: Форт Рикасоли и Плава лагуна на острву Комино.

Светски рат З (2013), режија Марк Форстер, главна улога Бред Пит. Место снимања: Флоријана и зидине Валете преко којих надиру зомбији.

Попај (1980), режисер Робарт Алтман, главне улоге Робин Вилијамс и Шели Дивал. Место снимања: Плава пећина, Попајево село.

Капетан Филипс (2013), режија Пол Гринграс, главна улога Том Хенкс.

Да Винчијев код (2006), режија Рон Хауард, главне улоге Том Хенкс, Одри Тоту, Жан Рено.

Свет из доба јуре: надмоћ (2022), режија Колин Тревороу, главне улоге Крис Прет, Брајс Далас Хауард, Лора Дерн, Џеф Голдблум. Улице Валете, Пемброк, Виториоза

Орка – кит убица (1977), режисер Мајкл Андерсон, главне улоге Ричард Харис, Шарлота Ремплинг.

Гроф Монте Кристо (2002), режија Кевин Рејнолдс, главне улоге Џим Кавизел, Гај Пирс. Место снимања: Велика лука у Валети, Плава пећина, Азурни прозор на острву Гозо, утврђени град Медина…

Поноћни експрес (1978), режија Акан Паркер, главне улоге Бред Дејвис, Бо Хопкинс. Место снимања (завршна сцена филма): Мандраг – предграђе Валете, Форт Сент Елмо, аеродром у Валети.

Пирати (1986), режисер Роман Полански, главна улога Волтер Матау.

Игра престола (2011 – 2019), телевизијска серија, снимана је по целој Малти, али једна од најлепших сцена је венчање Кала Дрога и Денерис Таргаријен у крајолику Азурног прозора.

Минхен (2005), режија Стивен Спилберг, главне улоге Ерик Бана, Џефри Раш. Место снимања: улице Валете и друга места широм земље, од Слијеме до Рабата..

Убиство у Оријент –Експресу (2017), режија и главна улога Кенет Брана. Место снимања: Валета.

Никад не реци никад (1983), режија Ирвин Киршнер, главне улоге Шон Конери, Ким Бејсингер.

Асасинс Крид (2016), режисер Џастин Курцел, главне улоге Мајкл Фасбендер, Марион Котијар. Место снимања: Форт Маноел, Форт Рикасоли, Валета.

Агора (2009), режисер Алехандро Аменабар, главне улоге Рејчел Вајс, Оскар Ајзак. Место снимања: Форт Рикасоли, Калкара, шанац око Валете.

Острво кољача (1995), режија Рени Харлин, главне улоге Џина Дејвис, Метју Модин. Место снимања: Плава пећина, Форт Рикасоли, Форт Сент Елмо, Медина, Виториоза, Калкара.

Судар титана (1981), режија Дезмонд Дејвис, главне улоге Хари Хамлин, Лоренс Оливије, Урсула Андрес. Место снимања:Азурни прозор, острво Гозо, Форт Сент Елмо, Валета.

 

Антрфиле 2

Попајево село

Чувени филм „Попај“ славног аутора Роберта Алтмана сниман је 1979 године на Малти. Главне улоге Попаја и Оливе играли су Робин Вилијамс и Шели Дивал. За „Попаја“ је на северозападу острва, у заливу Анкор Беј, изграђено цело село  као и пут који се са врха литице спушта доле, до мале плаже. Било је то први пут да се на Малти цео филм сними само на једној локацији. Тада је ова увала била дивље и ненасељено место,а данас је туристичка атракција која ради седам дана у недељи и за коју улаз стаје петнаест евра. Иако је првих дванаест година након снимања место било на изволте мештанима који су долазили и узимали шта им треба, највећи део је остао и када је држава одлучила да се стара о Попајевом селу.

На улазу вас дочекују јунаци цртаног филма односно мјузикла Роберта Алтмана – Попај, Олива, Баџа и други. Расположени су за сликање и дружење са туристима. Цело село је као пре четрдесет и кусур година када је изграђено. Имате утисак да сте се нашли у стрипу јер су све куће криве, кровови нахерени и све је уврнуто. Баш као што треба да буде и баш је то, кажу нам домаћини, задавало велике муке енглеским столарима који су навикли да буду прецизни и квалитетни. Дуго им је требало да схвате како да криво закуцају ексер, како да неправилно поређају греде… Цело село некако лелуја пред вашим очима, јер у њему нема ничег симетричног. Ту има пошта, сувенирница, два прескупа ресторана (пиво пет евра, хот дог осам), тоалети, кафић, али и плажа са лежаљкама и трамболинама где можете да се одмарате и забављате. Плажица је мајушна, а гужва поголема.

Спрема се и музеј посвећен Робину Вилијамсу. Филм је релативно лоше прошао у биоскопима, добио је помешане критике, али на Малти легенда о „Попају“ траје и званично то је једини дом овог популарног стрип- јунака

 

Текст и фотографије Срђан Јокановић