Манастир Гориоч на космету

У овој задужбини Стефана Дечанског обитава најстарије петочлано сестринство у нашој Цркви. Манастир од септембра 2011. године чува косовска полиција

Путоказ који је обавештавао за скретање са пута Косовска Митровица – Пећ, према једином манастиру у општини Исток, Гориоч, скинули су Албанци о чему сведочи метални стуб и празан правоугаони оквир на њему. Тај путоказ је на 40. километру пута Косовска Митровица – Пећ, три километра испред Истока и манастира изнад вароши и подно планине Мокра Гора. Тек на километру прилаза према манастиру на импровизованом дрвеном стубу написано је на металној плочи латиницом и албанском – Mанастирска улица? Манастир доминира над Истоком и плодном метохијском равницом. Из манастирског простора пуца поглед на Љуботен и Шар-планину и западно на камените Проклетије. Мала духовна српска оаза је у окружењу давно засађених великих борова са јужне стране светиње и мокрогорских шума изнад Mанастира.
На петсто метара од светиње, која се налази на Белом камену, направљена је велика улазна капија која се отвара даљински из Mанастира када се гости најаве. Лево и десно од ње кроз шуму, вијуга метална мрежаста ограда на бе- тонским стубовима којом је ограђено 42 хектара манастирског поседа, шума највише. У металном контејнеру изнад самог Mанастира од септембра 2011. године дежура посебна јединица косовске полиције за заштиту мана- стира и других споменика културе. Унутар, можда никад самотније српске светиње од 1999. године, у трену осетите узвишеност складног и уређеног духовног простора. Велика липа између манастира и конака, стара 140 година, употпуњује склад мале српске духовне оазе.
– Мало је оних који нам данас долазе. Настало је тешко време за Србе. Некрштени истребише Србе из Метохије. Ми смо одавде гледале колоне и колоне Срба тог јуна 1999. године како напуштају Метохију. Гледале смо и плакале! Остале смо овде једно време без икакве заштите а онда је дошао шпански КФОР који нас је истински заштитио и помагао. Шпанце су онда заменили словеначки војници а од септембра 2011. године, чува нас косовска полиција.

Наставак можете прочитати у броју 3084.