БИСЕРИ ФРУШКЕ ГОРЕ
Манастир Врањаш и Бешеновачко језеро

Био је то донедавно само извор. Али, не обичан, већ са светом водом. Сведочио је о томе 2014. године и епископ сремски Василије када је освештавао манастир настао над овом светом водом.

– Годинама сам овуда пролазио, пио воду са извора светих Козме и Дамјана и желео да у овој лепоти и миру божјем подигнемо манастир. И ево, та нам се жеља остварила захваљујући ктиторима, Влади Републике Србије и Покрајини Војводина – рекао је епископ Василије.

Светиња је подигнута на Врањашу, код села Манђелос, на јужним падинама Фрушке горе, и посвећен је Светом Василију Острошком. Од манастира Шишатовца удаљен је седам, од Петковице осам, а од Сремске Митровице 11 километара.

Прелепа дрвена црква-брвнара, у шуми стогодишњих липа, изграђена је од норвешког белог бора и чамовине набављене у Босни и Херцеговини, те својом архитектуром одудара од осталих фрушкогорских манастирских цркви, што га чини посебним. Ктитору ове цркве, Милану Миланковићу, пореклом из Бродца, код Бијељине, а који живи и ради у Перту, у Аустралији, за овај хуман и патриотски гест уручен је Орден Светог Саве. Миланковић је још 2011. године, боравећи на Фрушкој гори, обећао помоћ за изградњу манастира, међутим, тада је доживео и тешку породичну трагедију.

На Врањашу, где је сада подигнута црква и манастир, Миланковићева 16-годишња кћерка одједном је изгубила свест. Превезли су је хитно у болницу у Београд, али јој није било спаса. Тада су ожалошћени родитељи одлучили да буду ктитори цркве у знак сећања на прерано умрлу ћерку.

Извор Врањаш био је познат још старим Римљанима. Од тог места богатог водом, Римљани су у првом веку изградили водовод који је Сирмијум (данашњу Сремску Митровицу) снабдевао водом све до четвртог века. Остаци овог водовода постоје и данас.

На неким интернетским страницама пише да се село Манђелос некад звало Нађолас (мађарски Нагyоласзи – велико влашко или талијанско село) па су га касније прекрстили у Манђелос. Познато је по томе што већина воћа с Фрушке горе долази из манђелошких воћњака Врањаш и Мутаљ, а у селу се производи и квалитетна ракија.

У овом малом месту има много тога да се види. Поред језера Врањеш, манастира Врањеш, ту је и прелепа природа Срема са погледом на Фрушку гору. А крај нека буде овакав: Село Манђелос неки зову и Лос Манђелос, што је очита алузија на амерички Лос Анђелес, кога опет неки говорници нашег језика погрешно називају Лос АнђелОс. Житељ Манђелоса је Манђелошанин, а придев гласи манђелошки.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању