Мангулица-кавијар модерног доба

Када споменете мангулицу, одмах се људи деле у два табора: једни је сматрају помодарством, а други ренесан сом здраве хране. За мене је ово друго, али одабир мангулице за исхрану значи добро се распитати иодлучити се на основу чињеница – каже Марија Словић, прехрамбени технолог и оцењивач за безбедност хране.

У последње време се у јавности може чути све више позитивних мишљења зашто је добро јести месо м0ангулице. О томе како изабрати ово месо, које с0у његове здравствене предности у односу на остале врсте меса разговарали смо са Маријом Словић, прехрамбеним технологом, оцењивачем за безбедност хране, произвођачем хране и власницом радње „Домаццини“. – Када год се мој оцењивачки мозак укључи, када
размишљам о некој храни, прво полазим од тога од којих се сировина та храна прави – каже Марија. – Ако је реч о месу, онда где расте и пасе, шта једе пре него што стигне у мој тањир. Мангулица живи слободно и храни се здраво. Као стара раса она се није могла навићи на савремене услове интензивног това. Мангулица живи поред шуме, у блату, рије њушком, слободно се шета у ограђеном тору, храни се шумским плодовима, врло слично дивљој свињи, у њеној исхрани нема концентрата, антибиотика и других савремених потпора неприродном начину живота интензивно гајених животиња.

Наставак можете да прочитате у броју 3083.