Mangulica-kavijar modernog doba

Kada spomenete mangulicu, odmah se ljudi dele u dva tabora: jedni je smatraju pomodarstvom, a drugi renesan som zdrave hrane. Za mene je ovo drugo, ali odabir mangulice za ishranu znači dobro se raspitati iodlučiti se na osnovu činjenica – kaže Marija Slović, prehrambeni tehnolog i ocenjivač za bezbednost hrane.

U poslednje vreme se u javnosti može čuti sve više pozitivnih mišljenja zašto je dobro jesti meso m0angulice. O tome kako izabrati ovo meso, koje s0u njegove zdravstvene prednosti u odnosu na ostale vrste mesa razgovarali smo sa Marijom Slović, prehrambenim tehnologom, ocenjivačem za bezbednost hrane, proizvođačem hrane i vlasnicom radnje „Domaccini“. – Kada god se moj ocenjivački mozak uključi, kada
razmišljam o nekoj hrani, prvo polazim od toga od kojih se sirovina ta hrana pravi – kaže Marija. – Ako je reč o mesu, onda gde raste i pase, šta jede pre nego što stigne u moj tanjir. Mangulica živi slobodno i hrani se zdravo. Kao stara rasa ona se nije mogla navići na savremene uslove intenzivnog tova. Mangulica živi pored šume, u blatu, rije njuškom, slobodno se šeta u ograđenom toru, hrani se šumskim plodovima, vrlo slično divljoj svinji, u njenoj ishrani nema koncentrata, antibiotika i drugih savremenih potpora neprirodnom načinu života intenzivno gajenih životinja.

Nastavak možete da pročitate u broju 3083.