Жупска берба у Александровцу
МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Привредна и туристичка манифестација Жупска берба одржана је ове године 57. пут, у Александровцу од 15. до 18. септембра. Почетак славља најавили су малишани Предшколске установе „Наша радост“ који су прошетали центром града, маскирани у костиме инспирисане ликовима из бајки, цртаћа, филмова, или природом… Потом су многобројну публику одушевиле и мале балерине Балетске школе „Луј Давичо“ из ове поткопаоничке општине.

Свечано отварање су обележили трубачи, ватромет и обраћање званичника, а затим је уследио концерт Уроша Живковића.

Други дан манифестације био је у знаку производа убраних у недрима Жупе, постављених на изложби пољопривредних продуката и механизације у Средњој школи “Свети Трифун”. Тачно у подне отворена је Фонтана вина, јединствена у свету, са које се и ове године бесплатно точила чувена жупска ружица, дар “Вино Жупе”, а затим је уследио богат културно-уметнички и забавни програм.

Народна библиотека је под отвореним небом промовисала бројне акције и активности, а ловци Жупе су показали своје ловачке трофеје. После “Жупских игара без граница” представљена је “Винско љубавна рапсодија”, кабаре програм, са специјалном гошћом Мином Лазаревић. Дискосов фестивал народне музике “Вино и песма – Жупа 2022” одржан је другог дана манифестације. Андрији Ери Ојданићу је уручена златна плакета и проглашен је за витеза песме, а копију средњевековног витешког плашта уручио му је чувени виноградар и винар Мића Минић, витез вина реда “Монах Доротеј”.

Суботњи програм је започео Дечијим фестивалом фолклора, уследила је  традиционална “Жупска свадба”, потом и Међународни фестивал фолклора, а у Музеју винарства и виноградарства је представљена књига “Виноградарство у средњовековниј Србији” Марине Штетић.

Жељко Самарџић је на концерту представио своје хитове, на велико одушевљење присутних.

Овогодишњу “Жупску бербу” затворила је група “Рибља чорба”.

Манифестацију је посетило више десетина хиљада људи из Расинског округа, целе Србије и суседних земаља. Винари и виноградари су се похвалили својим „нектаром богова“, а и бројне печењаре и продавци разноврсних роба и услуга имали су пуне руке посла. Пословни људи су разговарали о сарадњи својих компанија у наредном периоду и о општој економској ситуацији.

 

 

Текст и слике Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању