Укуси Војводине и Бербански дани
МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Фестивал “Укуси Војводине” има за циљ да представи мале регионалне произвођаче хране и пића, као и ресторане у којима се негује традиционална војвођанска кухиња. Ове године је одржан шести по реду, 10. и 11. септембра, традиционално у Лиманском парку.

Идеја о фестивалу се родила из потребе да се богато наслеђе различитих утицаја који су учинили војвођанску кухињу разноврсном и посебном, презентује љубитељима доброг укуса. Од давнина су се на овим просторима укрштали путеви Истока и Запада, многи су народи ту нашли своје уточиште, донели своје обичаје и своје навике. Мешањем са домаћим становништвом и поднебљем рођена је јединствена војвођанска кухиња, те није ни чудно што важи за место где се увек може добро јести.

Новосађани, као и сви други љубитељи добрих укуса и посетиоци Новог Сада, са нестрпљењем сваки пут ишчекују фестивал где их на једном месту очекују квалитетни гурмански производи, али и добра забава за целу породицу. Сладокусци су уживали у  доброј домаћој кухињи: коју чине првенствено гулаши, паприкаши, печене кобасице, шкембићи, пасуљ, јела од купуса, од теста, као велики број посластица из брижљиво чуваних рецепата. Посетиоци су могли да купе кравље и козје сиреве, праве војвођанске сланинице, кулене и кобасице различитих рецептура, домаће зимнице, мед, производе од леблебије, бундеве, намазе и уља, домаће воћне сокове и ликере, квалитетна вина, а била је и занимљива понуда крафт пива.

Као и до сада, представила су се појединачна пољопривредна газдинстава и мале предузетничке радње, ресторани, удружења жена из целе Војводине, локалне акционе групе и туристичка удружења Новосадског винског пута.

У оквиру кулинарских радионица, којих је било шест, представили су се Актив жена Војводине „Војвођанка“ са јелима од теста, произвођачи удружења Органски Нови Сад са сатарашом и причом о новосадској органској сцени. Наставници и ученици Средње стручне школе „Боривој Михајловић Михиз“ из Ирига припремили су неке од војвођанских специјалитета.

У Дечјем сокаку је и ове године било је много лепих тадиционалних игара, такмичења, а радионице су ове године у плавој боји, јер су шљиве главна тема у оба дана.

На две позорнице у парку, било је и добре музике. Фестивал је почео препознатљивим џез звуцима Александар Дујин Оркестра, затим и тамбурице, а било је и других извођача.

Фестивал је препознат и подржан од Града Новог Сада, као манифестација која доприноси привредном, туристичком и културном имиџу Новог Сада и Војводине.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању