ВЕСТИ ИЗ КУЛТУРЕ
Мањифико на Нишвилу

Харизматични словеначки кантаутор српског порекла Роберт Пешут наступиће са својим бендом на овогодишњем фестивалу Нишвил – друге вечери фестивала – у петак, 12. августа.Током три деценије стваралаштва Мањифико је стекао статус велике звезде – и то не само у балканским оквирима. Добија одличне критике у светским музичким часописима. Он, пак, за себе каже: „Ја сам шарлатан. Немам диплому, не знам да читам музику, али умем да је компонујем, за филмове. Схватио сам да је извођење музике највиши ниво шарлатанизма и паранауке. Направљена је за људе попут мене”.

Велику популарност у Србији дугује и сарадњи са Драганом Бјелогрлићем за чије је филмове „Монтевидео, бог те видео” и „Монтевидео, видимо се“, као и серију “Сенке над Балканом”, направио упечатљиву музику, која је наставила свој живот и независно од малих и великих екрана. Његова песма „Пукни зоро” савршен је пример уметничког дела које превазилази свог аутора. Чути како је углас пева 50.000 гласова на легендарној београдској Маракани је искуство које се не заборавља. „Пукни зоро” је у музичком серијалу РТС проглашена за једну од 60 најлепших српских „народних” песама.

О популарности те песме коју ни сам није очекивао Мањифико каже: – Моји пријатељи, Цигани, тапшу ме по рамену, вичући: ‘Мањифико, браво! Ово је до сада најуноснија песма на нашем репертоару. Кад год је свирамо после поноћи, бакшиш стиже у слаповима’. Слична ствар се поновила и са песмом „Дивна”, из серије “Сенке над Балканом”, која такође постаје кафанска химна.

 

Приредио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању