ИЗУМ СРБИНА ИЗ ПЕРТА
Маска у спреју

Аустралисјки медији су са пуно помпе објавили недавно вест да је Србин, доктор Велимир Пајић из Перта изумео и почео да производи нови биљни препарат “Likuim Acorna Nasal”, који служи као  превенција против заразе вирусом корона.

Велимир је био веома задовољан великим одзивом аустралијских новинара и извештача страних редакција па је после прес конференције у Перту изјавио:

“Било је заиста спектакуларно. Новинари су били пријатно изненађењи мојим изумом и информисали су читав свет о мом производу, који представља једно од решења да лакше живимо у време пандемије.”

Британска лабораторија “Perfektus Biomed” је потврдила 99 одсто ефикасност овог медицинског средства. Доктор Пајић, који је у Аустралији познат и популаран као “доктор биће добро” (DrWellbe) пристао је да говори први пут за српске медије о овом свом открићу:

“Препарат Likuim Acorna или „Ваша маска у спреју“ је спреј за нос и уста, који пружа додатну линију одбране од короне. То је решење засновано на биљкама, које брани од ковида 19 стварањем препреке за нос и уста”.

Открио нам је екслузивно како делује његова “маска у спреју”…

“Мукозне мембране носа и уста су две најчешће улазне тачке за вирус, пре његовог одласка у респираторни систем. Биљни екстрат у спреју делује привремено се пријањајући на слузнице у тим просторима и стравајући механичку баријеру за вирус. Када корона  уђе у нос или усну шупљину, вирусне честице покушавају да се прикаче за слузницу. Биоадхезивна механичка баријера Likuim Acorna спречава да се протеини „шиљака“ на површини корона вируса прикаче за слузницу. Зароби их и остави вирус неспособним да створи интеракцију између својих „шиљака“ и ћелија људске слузокоже. Истовремено, биљне вируцидне фитохемикалије раде на убијању самог вируса”.

Доктор Пајић званично није лекар, јер се није уклопио у здравствени систем Аустралије. Он је биотехнолог, фитиотерапеут, физијатар, биоистраживач, научник и практичар.

Рођен је 1965. у Брчком. Студије медицине је започео на факултету у Тузли, а дипломирао је у Београду на почетку распада СФРЈ 1992.

“Те исте године отишао сам у Аустралију након што су ми тетка и теча Драгослав и Јозефина Милојевић спонзорисали сеобу на пети континент. Ти предивни и веома хумани људи су, такође, помогли и сеобу мојих родитеља Живорада и Вјекославе, сестру Гордану као и многе друге чланове фамилије”, прича доктор Пајић.

У Аустралију је стигао децембра 1992. са две новчанице по 50 немачких марака, пасошем бивше Југославије, једном специјалном налепницом од Амбасаде Аустралије у Београду на том пасошу, и једним рибарским руксаком и кофером. Прво место боравишта  му је био врели Порт Хедланд. По доласку, убрзо је увидео да не постоји начин да му се аутоматски призна звање лекара у аустралијском здравственом систему.

Између 1993. и 1996. студирао је енглески на “South Hedland” i “Perth TAFE College” и радио низ послова, који су му били потребни да би себи омогућио школовање и пристојан живот. Био је помоћник кувару у италијанском ресторану, помоћник у радионици, технички помоћник на затварању гасовода и пружни радник.

Завршили сте студије физиотерапије на Куртин универзитету у Аустралији 2000. године?

 

Пише Марко Лопушина