ДЕБИ ХАРИ
Маслачак на ветру

Чак и ако сте рођени „недавно“ и не знате њено име, свакако сте видели негде њено лице, чули њене хитове или упамтили назив групе са којом је постала славна пре више од четири деценије.

За стандарде у популарној музици, Деби Хари је релативно касно постала славна: „већ“ је имала тридесет и једну годину. То донекле објашњава како је могла да има узбудљив живот и огромно искуство и пре него што је јавност упознала. Тако је и почео њен живот – изазовом. Мајка је бебу одбацила и дала у сиротиште после чега је усвојио један пар из Њу Џерсија. Променили су њено име које је добила на рођењу – Анђела је постала Дебора. Касније, углавном, само краће – Деби. Много деценија касније, успела је да пронађе своју биолошку мајку, али она је одбила да се упозна са својом ћерком. Још једна траума за ауторку своје животне приче под називом „Суочи се“?

Као дете преживела је кому у коју је запала после компликација са упалом плућа. Из свог Њу Џерсија са чежњом је гледала на суседни Њујорк и тамошњу уметничку сцену. У школи је била добар ђак и проглашена за „мис генерације“. Волела је да машта о томе како је њена права мајка заправо Мерилин Монро. Чим је завршила средњу школу запутила се у Њујорк.

Неко време је радила као секретарица у тамошњем дописништву Би-Би-Сија, потом је била келнерица у тада популарним баровима ( „Макс Канзас Сити“, поред осталих) где је служила легендарне уметнике тог доба са којима је почела да се дружи. Ендију Ворхолу је постала муза, Вилијаму Бароузу пријатељица, Лу Риду обожаватељка. Позирала је нага за „Плејбој“, била зечица у клубовима Хјуа Хефнера, али је радила и као возач за чланове групе „Њујорк Долс“. Све време је певала и у једном тренутку основала сопствени женски састав. Била је у вези у којој је партнер злостављао, а и данас верује да је њен отмичар био, касније ухваћени, серијски убица Тед Банди из чијих је кола у покрету искочила.

„Сигурна сам да су многа моја искуства остала незабележена“, пише Деби у својој аутобиографији. Ниска растом, сићушна, изразито беле коже, препознатљиве платинасто плаве косе забачене уназад, она одаје топлину и „изгледа деликатно и нестварно попут маслачка на ветру“, како је описала једна новинарка пре пандемије, када је Деби представљала књигу по Америци и Великој Британији. „Када скине тамне наочаре њене очи постају брзе а поглед продоран“. И не крије да је операцијама продужила своју младост, поредећи пластичну хириргију са вакцином против грипа!

Седећи у лондонском хотелу „Савој“ са својом књигом, присетила се догађаја од пре више деценија када су на том месту неку забаву приређивали принц Чарлс и принцеза Дајана. Деби је тада одсела у истом хотелу са тадашњим дечком и гитаристом Крисом Стајном. Полиција их је испитивала и претресала, јер је Крис у соби имао колекцију „церемонијалног оружја“ коју је купио.

 

Приредио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању