КАКО У ТУРСКУ НА ЛЕТОВАЊЕ
Медитеран зове

Ситуација са пандемијом се смирује и многи једва чекају да спакују кофере и упуте се на омиљена летовалишта. Поред пасоша и кофера, за улазак у Турску потребна вам је и одређена документација. Која су то два важна папира, објаснио нам је Душан Анастасов из туристичке агенције “Big Blue”,  која је већ послала прве путнике чартер летом у Анталијску регију.

“Србија и Турска су се међусобно договориле да земља која шаље путнике контролише цео процес. Не можете ући у авион у Београду, уколико немате потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест (уколико нисте вакцинисани) и попуњен формулар ХЕС код.  ХЕС код  се односи на ваше кретање у Турској и то вам све провере у Београду. Када слетите у Турску, прођете нормално пасошку контролу И нико вам више на аеродрому  ништа не тражи. Може се десити да вам у појединим хотелима траже ХЕС код, као и  при уласку у тржне центре, ресторане, па је важно да га  имате код себе у папирном облику или на телефону. За путнике који путују са ПЦР тестом, 72 сата пре лета при повратку, организовано је тестирање. Путник добија поруку од представника агенције када и где да дође ради узимања узорка. Цео поступак тестирања организован је при хотелу где сте одсели, а резултати се добијају до повратка  у Србију. Цена ПЦР теста у Турској је 30 евра.”

Као први путници који су кренули пут Турске, уверили смо се да је све лако и једноставно, да нема чекања и посебних провера. Турски хотелијери спремно дочекују нове госте и имају велика очекивања од овогодишње сезоне. Од јуна прошле године, Турци спроводе програм сертификације безбедног туризма. У хотелима се поштују стандарди и процедуре, тако да се и гости и запослени осећају сигурно и угодно. То се најбоље види на примеру послуживања шведског стола. Избор хране у хотелима са all inclusive услугом је на врхунском нивоу, само је организација послуживања другачија. Прибор за јело стоји упакован на столовима, а гост показује особљу, без блиског контакта, шта жели од хране да се стави на тањир. Храна је одвојена заштитним стаклом, а особље вас служи са маскама и рукавицама. Приметили смо да су у овим новим околностима, гужве у ресторанима мање.

Како би привукли што више туриста, поједини турски хотели су отишли корак даље и  увели новину – личне асистенте. Они су вам на располагању од 8 сати ујутру до поноћи и у рекордном року решавају сваки ваш проблем и недоумицу. У хотелу „Нирвана Космополитен“ у Анталији, упознали смо младе, образоване људе, који говоре неколико језика и одлично се сналазе у свакој ситуацији. Ненаметљиви су, а на госту је да одлучи у којој мери ће користити њихове услуге. Лични асистенти су ту да вам помогну да се лакше снађете у хотелу, да вас упуте око организованих активности на плажи и око вечерњих забава. Могу вам бити од помоћи уколико желите у шопинг или на излет, тако што ће вам дати савете око цена, превоза, радног времена, по потреби све то организовати, али не смеју напуштати са вама хотелски комплекс. Дешавале су се и комичне ситуације, па су лични асистенти некада и друштво за шетњу и забаву уместо супружника, што је био случај са једном госпођом.

 

Анталијска регија на самом југу Турске излази на Средоземно море и најразвијенији је део земље. Кемер, Анталија, Белек, Сиде и Алања су места где су никли многобројни хотели, а свако од тих места  има посебну лепоту и специфицности.

Анталија је највећи град у регији са око два милиона становника. Према легенди, краљ Аталос Други је у потрази за најлепшим делом на земљи пронашао баш ово место и ту направио град. Цела анталијска регија је медитерански рај са преко 300 сунчаних сати годишње, чистим морем и мирисом четинара. Сари део града, Калеичи, назван по тврђави, налази се изнад луке.У тврђаву Кале је најбоље ући кроз импозантну Хадријанову капију, која је симбол златног времена Анталије из доба Римљана.

Центар града ипак је задржао свој историјски карактер и ту се најбоље може видети како су Турци некада живели. Уске поплочане улице пуне су малих радњи са сувенирима, дућана са ћилимима, накитом, чајевима. Трговци ће на све начине покушавати да вам продају нешто. Ценкање, као део њихове културе је обавезно, тако да можете пазарити квалитетне свари по ниским ценама. Нов, модерни део града личи на европске метрополе, са широким булеварима, шопинг центрима, парковима и шеталиштима.

Анталија има две дугачке плаже, Лару, дугу осам километара, беспрекорно уређену са најситнијим песком, дуж које су никли луксузни хотели, и Коњалти, дугу 15 километара, шљунковиту, наспрам планине Таурус. Коњалти плажа је омиљена међу локалним становништвом и поред ње је уређено шеталиште са пуно зеленила, вежбаоницама на отвореном, кафићима.

Природни феномен и туристичка атракција града су Дуден водопади. Горњи Дуден водопади се налазе у истоименом парку природе, у крашком процепу, висине 20 метара. На делу испод водопада су крашке стене и такозвана пећина жеља, узак пролаз кроз који се пружа поглед на непрегледно зелинило. Доњи Дуден водопади се спуштају директно са литице високе око 40 метара у Средоземно море, у близине плаже Лара. Водопаде можете видети и директно са мора, ако крстаристе туристичким бродићем који креће из старог дела града.

Постоји једна легенда за овај локалитет коју смо чули од нашег водича Душана Анастасова. Пре неколико векова, родитељи су синовима остављали плодну земљу подно Тауруса, да би се бавили пољопривредом. Кћеркама је тако остао део поред мора, који тада ничему није служио. Међутим, околности су се промениле модернизацијом Турске, па су потомци женске деце своје парче земље могли добро да продају и тако су постајали богати. На тим местима данас се налазе луксузни хотели, а ова прича је позната као „Освета сестара“.

Концепт all inclusive или све укључено значи да док сте у хотелу о новцу не размишљате јер имате све на једном месту. Гостопримство, чистоћа, изванредна услуга су ствари које се подразумевају у сваком хотелу. Храна и пиће у неограниченој количини доступни су вам у сваком моменту. Лежаљке, сунцобрани, пешкири за плажу такође. Све те ствари појединачно можда се чине неважним, али умногоме олакшавају  гостима да се максимално опусте и искористе одмор на најбољи могући начин. Већина хотела у понуди агенције „Big Blue“ има такве пакете где су смештај, храна и укуупна понуда  за двоје деце гратис. Добра анимација за све узрасте, чак и чување деце  током одмора, овде се у већини хотела – подразумева.

Зато је Турска добар избор за породице са децом, и дестинација где ћете за свој новац добити највише. А после више од годину дана „затворености“, изолације, стреса и свих ограничења које нам је пандемија додатно наметнула, заслужили смо да обрадујемо и себе и своје најмилије правим опуштајућим одмором, уз шум мора, мирис Медитерана и најфиније кулинарске ђаконије којима турска кухиња обилује.

 

Пише Јасмина Мошић

Фотографије Big Blue Media