Промоција мира кроз спорт
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОЛИМПИЈАДЕ

 

На трим стази у Хајд парку у суботу, 4. јуна је под слоганом „У сусрет Медитеранским играма“ одржан је Олимпијски дан и тако је по 28. пут у Србији обележен рођендан Међународног олимпијског комитета.

Традиционално су одржане трке за децу узраста до 4, 8 и 12 година, трка задовољства на 3.800 метара за све узрасте, породична трка у којој су учествовали родитељи и деца, штафетна-спонзорска трка и трка за особе са инвалидитетом.

Учесницима се обратио председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић: “Окупљамо се сваког јуна да прославимо идеју једног човека који је још пре 128 година био довољно велики визионар да разуме колико је та његова идеја олимпизма велика и ванвременска. Данас, верујем више него икад, потребни су нам олимпијски идеали и олимпијске вредности, јер кад све друго закаже, само вредности на којима спорт почива могу да помогну да се сачува мир. Дружите се, бавите се физичком активношћу, уживајте у природи, али је и чувајте и навијајте за Олимпијски тим Србије,“ рекао је Маљковић и захвалио се градској општини Савски Венац, граду Београду, Црвеном крсту Србије и спонзорском пулу Олимпијског тима Србије на подршци у организацији ове манифестације.

У поруци председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха, коју је прочитао Милан Алексић, промотер овогодишњег Олимпијског дана, наш прослављени ватерполиста и двоструки олимпијски шампион пише: „Сврха Олимпијског покрета увек је била да промовише мир кроз спорт. Овај олимпијски дан, када славимо стварање Олимпијског покрета, стога је савршен тренутак да се подсетимо ове мировне мисије. Спорт увек гради мостове и окупља људе у миру и солидарности. У овим тешким временима у којима живимо, са сукобима и поделама у порасту, потребна нам је ова уједињујућа снага спорта више него икада раније. Овај олимпијски дух нас води док настојимо да идемо брже, циљамо више, постанемо јачи, тако што ћемо се држати заједно – за миран свет. На овај Олимпијски дан, придружите нам се док позивамо све широм света: дајте миру.“

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању