ПРОМЕНЕ У РОКЕНРОЛУ
Мерк Меркуријадис, његове песме, његови снови

Током протеклих неколико месеци Мерк Меркуријадис (57) је постао најмоћнија особа у свету музике, како је то проценио британски лист „Телеграф“. И не само он. Док већина продуцената и издавача чекају да прође пандемија корона вируса и одлажу своје музичке планове, овај човек  препланулог тена и обријане главе, ради пуном паром. До почетка ове године он је са својом компанијом „Хипгнозис“ купио сва, или делимична права, на шездесет хиљада песама, углавном хитова поп музике.

Мерк тврди да је открио рудник злата јер, сматра он, песма није само нешто што се слуша, већ и предмет који има употребну вредност и може да се поседује. „Када песма једном постане хит и део колективног сећања једне генерације, она обично то остаје заувек“, објашњава Меркуријадис, који је рођен у канадској провинцији Квебек. Напустио је студије да би радио за издавачку кућу „Вирџин“ у Торонту, али је успешну каријеру изградио у Лондону :

– Ако сте пре четврт века слушали неке песме састава „Нирвана“, велика је вероватноћа да ћете их слушати и данас и кроз двадесет година. Приходи које доносе такве, доказано успешне и слушане песме, поуздани су и на њих се можете ослонити, исто као на предвидивост зараде од злата и нафте. Зато је у њих паметно инвестирати.

Тако и нека нумера која јесте била слушана, али није баш била прва на топ-листама, може да постане добра и сигурна инвестиција. То су пре две године схватили Меркуријадис и његов пријатељ, славни музичар и композитор Најл Роџерс (из групе „Шик“), када су основали заједничку компанију и успели да добију готово две милијарде долара позајмица од различитих финансијера, како би куповали читаве опусе одређених композитора или певача и музичких састава који сами пишу своје песме, односно имају ауторска права над њима.

– Без обзира шта се догађа око нас или нама, музику увек слушамо – додаје Мерк. – Ако, рецимо, Доналд Трамп уради нешто необично, као што је био позив на демонстрације испред америчког конгреса, то ће утицати на цене нафте и злата, али не и на вредност песама. Уколико уживате у животу, уживаћете више уз добру музику. Уколико сте пред неким изазовима или у лошем расположењу, лакше ћете их превазићи уз песму.

 

Пише С. ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању