PROMENE U ROKENROLU
Merk Merkurijadis, njegove pesme, njegovi snovi

Tokom proteklih nekoliko meseci Merk Merkurijadis (57) je postao najmoćnija osoba u svetu muzike, kako je to procenio britanski list „Telegraf“. I ne samo on. Dok većina producenata i izdavača čekaju da prođe pandemija korona virusa i odlažu svoje muzičke planove, ovaj čovek  preplanulog tena i obrijane glave, radi punom parom. Do početka ove godine on je sa svojom kompanijom „Hipgnozis“ kupio sva, ili delimična prava, na šezdeset hiljada pesama, uglavnom hitova pop muzike.

Merk tvrdi da je otkrio rudnik zlata jer, smatra on, pesma nije samo nešto što se sluša, već i predmet koji ima upotrebnu vrednost i može da se poseduje. „Kada pesma jednom postane hit i deo kolektivnog sećanja jedne generacije, ona obično to ostaje zauvek“, objašnjava Merkurijadis, koji je rođen u kanadskoj provinciji Kvebek. Napustio je studije da bi radio za izdavačku kuću „Virdžin“ u Torontu, ali je uspešnu karijeru izgradio u Londonu :

– Ako ste pre četvrt veka slušali neke pesme sastava „Nirvana“, velika je verovatnoća da ćete ih slušati i danas i kroz dvadeset godina. Prihodi koje donose takve, dokazano uspešne i slušane pesme, pouzdani su i na njih se možete osloniti, isto kao na predvidivost zarade od zlata i nafte. Zato je u njih pametno investirati.

Tako i neka numera koja jeste bila slušana, ali nije baš bila prva na top-listama, može da postane dobra i sigurna investicija. To su pre dve godine shvatili Merkurijadis i njegov prijatelj, slavni muzičar i kompozitor Najl Rodžers (iz grupe „Šik“), kada su osnovali zajedničku kompaniju i uspeli da dobiju gotovo dve milijarde dolara pozajmica od različitih finansijera, kako bi kupovali čitave opuse određenih kompozitora ili pevača i muzičkih sastava koji sami pišu svoje pesme, odnosno imaju autorska prava nad njima.

– Bez obzira šta se događa oko nas ili nama, muziku uvek slušamo – dodaje Merk. – Ako, recimo, Donald Tramp uradi nešto neobično, kao što je bio poziv na demonstracije ispred američkog kongresa, to će uticati na cene nafte i zlata, ali ne i na vrednost pesama. Ukoliko uživate u životu, uživaćete više uz dobru muziku. Ukoliko ste pred nekim izazovima ili u lošem raspoloženju, lakše ćete ih prevazići uz pesmu.

 

Piše S. JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju