Усвојена Видовданска декларација
Месец дана од почетка кризе

У првој тачки овог документа се наводи да су „Срби од Штрпца до Лепосавића суочени са незапамћеним насиљем, које се не може другачије назвати него фашистичко“ а у завршној се истиче одлучност да ће уколико се зулум над нашим народом настави, бити принуђени да одговоре свима који сањају рат уместо мира

Tекст и фотографије : Зоран Влашковић

 

Епархија рашко-призренска, због безбедносне ситуације, одлучила је да видовдански парастос, уместо на Газиместану, ове године буде служен у манастиру Грачаница.

Уочи великог православног празника одржан је 27. јуна Видовдански скуп на Тргу браће Милић, надомак Главног градског моста на Ибру у Косовској Митровици, прочитана је Видовданска декларација у којој се у пет тачака закључује да ће Срби са севера Косова и Метохије бити принуђени да на зулум који се врши над њима, одговоре, али и да су за мир и да не желе рат и да ће бити уједињени у праведној борби за опстанак. Декларацију је прочитао бивши градоначелник Општине Звечан др Драгиша Миловић

У првој тачки се наводи да су „Срби од Штрпца до Лепосавића суочени са незапамћеним насиљем, које се не може другачије назвати него фашистичко“.

– Од почетка године у налету етничке мржње из ватреног оружја је рањено шест наших сународника, међу којима и двоје деце док је осморо Срба ухапшено – казао је др Драгиша  Миловић, уз нагласак да су „наше општине и градове окупирали сила и дуге цеви“.

У другој тачки Декларације се каже да је „наш страдални народ веру у боље сутра уткао у Заједницу српских општина коју нам је гарантовала међународна заједница“.

У трећој се наводи да ће Срби праведну борбу за останак и опстанак на Косову и Метохији наставити мудро и одговорно, увек остављајући разуман простор за дијалог и компромис, уз помоћ и подршку „наше једине државе Србије“.

У четвртој тачки Декларације наведено да Срби „поручују са овог места читавом свету да желе да живе у миру са својим комшијама Албанцима“, да желе да граде будућнодст на хуманим и демократским темељима, јер се никада на туђој несрећи ничија будућност није градила.

У последњој петој тачки, Миловић је казао да „уочи Видовдана, када се све види и када свака дата реч постаје завет, ми Срби и Српкиње са севера Косова и Метохије поручујемо да ћемо уколико се зулум над нашим народом настави, бити принуђени да одговоримо свима онима који нам желе зло, који сањају рат уместо мира и бићемо уједињени у својој праведној борби за опстанак и останак на овим просторима у одбрани наших домова и породица“.

На сам дан празника, 28. Јуна, у тренутку кад овај број шаљемо у штампу, у читавом северном делу Космета је ситуација мирна, на улицама нема чак ни вазда присутних косовских специјалаца са дугим цевима. Можда је разлог томе што је и њихов празник Курбан-бајрам у току.

Да подсетимо, месец дана од упада косовске полиције у општинске зграде на северу КиМ, Срби и даље мирно протестују. Од избијања кризе ухапшено је осморо Срба, а у међувремену је уз јемство, пуштен Радош Петровић да се брани са слободе.