Возом кроз бајковиту Анадолију
МЕСОПОТАМИЈА ЕКСПРЕС

Најновија туристичка железничка рута у Турској зове се Месопотамски експрес, њена почетна станица је престоница Анкара, а ово узбудљиво путовање се завршава у Дијарбакиру, срцу југоистока. Сви који су се провозали овом трасом, дугом 1.051 километар, кажу да су доживели јединствено и непоновљиво искуство: упознали су и истражили култне градове Анадолије и фасцинантне пејзаже кроз које вијуга пруга.

Путовање траје 24 сата, током којих се пролази кроз градове Кајсери, Сивас, Малатија, Елазиг и Бингол. Наравно, укључене су и трочасовне паузе у Кајсерију и Малатији и четворочасовно заустављање у Елазигу, како би се путници одморили и открилиили изузетну архитектуру ових градова и дегустирали егзотичне локалне укусе.

Кајсери, прва пауза на путовању, налази се у подножју планине Ерџијес, и град је неколико цивилизација, још од Хетита. Осим средњовековног замка и утврђења у центру града, туристи могу видети разне знаменитости Селџука, укључујући Донер Кумбет, Велику џамију и медресу Гевхер Несибе у којој се налази Музеј цивилизације Селџука. Многи неће одолети да пробају њихове мантије, које пружају јединствено гастрономско искуство.

Следећа станица је Малати, који је данас, као што је био и у прошлости, раскрсница трговине и културне размене између Месопотамије и Анадолије. Арслантепе хумка, регистрована на Унесковој листи светске баштине, доказује историјско наслеђе града. Током паузе путници могу да виде историјске грађевине, као што су стара џамија Малатија Улу, као и градске зидине, могу купити ручно рађене бакарне предмете на Базару бакра и пробати локалне кајсије на пијаци Шире.

Елазиг, последња и најдужа пауза на овој рути, вековима је био центар вере, културе и здравља. Замкови, базари, џамије и терме красе овај древни град, домовину река Еуфрат и Тигар, немих сведока славних времена. Градске атракције које свакако треба посетити укључују замак Харпут, цркву Девице Марије (једну од најстаријих богомоља у Анадолији), и историјску велику џамију Харпут.

Након узбудљивог путовања кроз простор и време, Месопотамија експрес стиже до своје последње станице, града Дијарбакира, срца месопотамске културе. Дијарбакир, где формирање и развој најважнијих корака у историји цивилизације иде у корак са културом чак 33 цивилизације које су живеле на његовој територији, тек чека да буде откривен. Овај град осваја посетиоце разноликошћу архитектуре, кухиње, традиционалне уметности и градског живота. Након доручка у историјском Хасан Паша хану у граду, препорука водича је да посетите зидине Дијарбакира и културно пејзажно подручје вртова Хевсел, које се налази на Унесковој листи светске културне баштине. Остале градске атракције су Велика џамија, џамија пророка Сулејмана, археолошки музеј Ичкале, дворац Зерзеван и Митрин храм. Кварт Егил се истиче својим замком, гостионицама, црквама и џамијама, као и мостом Он Гозлу (Десетоки мост) и мостом Малабади.

Гастрономска препорука за овај град јесу пуњена ребра и десерт бурма кадаиф. Такође, посебан је одживљај слушање епских наратора (Денгбеј), који се могу сматрати модерним Хомерима.

 

 

Фотографије: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању