ИЗЛОЖБА
Место дешавања, Матица српска

Матрица. Монологија Данила Вуксановића” назив је изложбе која је у оквиру обележавања Дана Галерије Матице српске отворена у овом простору у Новом Саду. Данило је сликар, конзерватор и музејски мислилац и, како кажу у Матици, он је овом приликом дао себи задатак да преиспита живот предмета у музеју и укаже на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку.

О изложби су запослени у Галерији написали и ово. „Посвећен изучавању живота предмета у музеју, његовом излагању, представљању и начинима остваривања комуникације са публиком, као и процесима настанка савременог уметничког дела кроз дијалог са прошлошћу, креирао је јединствену изложбу Матрица, којом је пред јавност изнео своја опажања, размишљања и виђења.“

Ово је, заправо, докторска изложба Данила Вуксановића којом он настоји да уметничким средствима превреднује „непризнату” музејску збирку, преиспита процесе преношења и стварања наратива и идеја у музејском и стваралачком контексту. Али и да својим интермедијалним концептом укаже да је у савременој уметности, суверено ауторство у традиционалном смислу заправо нестало.

Изложба је отворена до 4. априла.

                             О. Р.