ZLATAR ZLATA VREDAN
Mesto gde caruje tišina

Najlepša je u nizu neverovatno lepih planina koje krase predivne predele jugozapadne Srbije. Zlatna planina je ušuškana između Zlatibora i Tare, kao i između reke Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Kao takva proglašena je vazdušnom banjom Uredbom Vlade Republike Srbije. Najviši vrh Zlatara je zvanično Golo brdo – 1625 metara, a nezvanično je najviša susedna Velika Krševa – 1627 metara, krševit vrh, što mu i samo ime kaže, sa koga se pruža fantastičan pogled.

Neobična lepota ove planine primamila je i beloglavog supa koji se ugnezdio na liticama Uvca. Specijalni rezervat prirode Uvac okuplja najdragocenije: istoimenu reku sa brzim planinskim pritokama, tri jezera nastala presecanjem njenog toka, još uvek skriveno blago pećinskih sistema, raskošne četinarske šume, nepregledne pašnjake, bogatstvo i bistrinu vode, nenarušenu ravnotežu čoveka i prirode. Priroda je ovde bila izdašna, pa su sve ove lepote pravo zlato ove planine po kojima je možda i dobila ime.

Za kanjon Uvca nemo ko nije čuo. Sa vidikovca „Molitva“ na visini od 1.247 metara fantastičan je pogled na velelepno Uvačko jezero sa specifičnim i prepoznatljivim meandrima. Jedan od nesumnjivo lepših vidikovaca u Srbiji pruža ogromno zadovoljstvo onima koji se usude da pešačkom stazom krenu kroz krševite predele i pogledom gutaju ovu nestvarnu lepotu. I manje poznati vidikovci, „Savina stolica“ iznad Zlatarskog jezera i „Hodžina stena“ iznad Limske doline i Nove Varoši pružaju sjajan pogled na okolinu i garantuju dobre fotografije.

Smaragdna boja Zlatarskog jezera privlači pecaroše, kampere, vikendaše, čamdžije i putnike koji hitaju uz magistralu prema moru, i na krstarenje, a i na kupanje u kristalno čistoj vodi. Na Zlatarskom jezeru zastaje dah od mira i divljine. Ovde caruje tišina i samo se ona čuje…

Osim ova tri poznata jezera, postoji još Potpećko napravljeno na reci Lim, kao i Travničko, čisto i tirkizno plavo, nastalo u oknu bivšeg rudnika. Tu je i Radoinjsko jezero kao sastavni deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Nastalo je podizanjem brane nedaleko od ušća Uvca u Lim.

Bogata šumom i pašnjacima doprinela je ova planina razvijanju stočarstva i proizvodnji čuvenog zlatarskog sira. Takođe, heljda je kao žitarica jedno od zlatnih darova planine, s obzirom da uspeva na visinama od hiljadu metara.

Crkve brvnare po selima, blizina Pešterske visoravni, srednjovekovni manastiri Banja, Mileševa i Davidovica svedoče o životu ljudi ovog kraja kroz vekove i o prisustvu drugih naroda na ovim prostorima.

V. Miladinović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju