ЗАСАВИЦА
Место где природа газдује

Специјални резерват природе „Засавица“ смештен је на територији јужне Војводине и северне Мачве, у близини река Дрине и Саве. Доласком у резерват, већ са првим кораком морамо да будемо свесни да смо крочили на тло где су биљке и животиње, а не човек, домаћини. Где природа има правила која морају да се поштују, међу којима је и оно да човек не може да приступи сваком делу овог подручја.

Легенде кажу да су овде некада главну реч водили змајеви, о чему сведоче и подаци који се налазе у келтским картама. У њима се помиње да постоји осам тачака на Балкану које су змајеви одабрали за себе, од којих је једна управо она која данас припада поменутом резервату. Да ли змајеви још бораве овде, не може се са сигурношћу тврдити (иако постоје приче о томе, као и тачан опис како их препознати). Али оно што се сигурно зна јесте да су, поред њих, даброви ти који увелико бораве у резервату и прилагођавају га себи још од 2005. године, када је 16 породица ове ретке животињске врсте стигло као дар од Природњачког музеја из Минхена. Пре око 5000 година, човек је на овом подручју стварао алеје у мочвари, одводњавао и наводњавао мочварно тло. А данас му је циљ да се потруди да природу очува и не доведе до ситуације да се изгубе још неке животињске врсте, као што се то десило и са дабровима у једном моменту.

Поред змајева, ако заиста постоје, и даброва, који заиста постоје, бројне врсте флоре и фауне нашле су место у специјалном резервату природе „Засавица“, од којих неке  припадају ендемима. Водоток и влажна станишта идеална су места за бројне врсте биљака и животиња. Немогуће их је све у ових неколико редова набројати, али свакако би требало поменути неке од њих, како би се створила целовита слика о значају овог резервата. Присутни су: слатководни сунђер, медузе, локвањи, шаран, храст, цер, липа, зрикавац, стрижибубе… За птице су направљене вештачке платформе за гнежђење, а сисари који су се овде настанили су неки од бубоједа, слепих мишева, глодара, зечева, месоједа, звери, папкара… Ово посебно радује истинске љубитеље природе, за које постоје кампови природњака Србије и оних који долазе из других земаља, заинтересовани разноврсношћу коју природа овде нуди.

Специјални резерват природе „Засавица“ идеалан је и за боравак породица, школске екскурзије и излете, посету туриста свих старосних доби. Деца имају могућност да се приближе животињама, али не свим, већ само онима која се налазе на улазу у резерват, смештеним у посебним објектима: магарцима, мангулицама, козама, говедима… Поред наведеног, посетиоцима се нуди могућност вожње бродићем, уз пратњу оних који се о овом подручју брину и који могу да понуде више информација о самом резервату и његовим становницима.

На сваком кораку може се уочити слика или фигура магарца, и то са разлогом. Специјални резерват природе „Засавица“ познат је и по производима од магарећег млека и свиње мангулице. Неки су и у понуди: сапун и ликер од магарећег млека, маст од мангулице, сремске кобасице, сланина од мангулице… Док за префињенији укус постоји посебан производ, а то је магарећи сир у ексклузивном паковању.

 

Текст и фотографије Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању