Мужу није опростила превару
МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН

Од чега се Милева издржавала после развода? Зашто јој је Алберт уопште „дао“ новац од Нобелове награде?

– Она је држала часове математике и клавира. Издавала је станове. Од новца који јој је Алберт „поклонио“ од Нобелове награде купила је и три куће у Цириху које је рентирала. Повремено је примала приходе од ренте куће у Новом Саду, као и новац са свог рачуна у Српској банци у Загребу који су јој слали кумови Гајин. Цео износ новца који је добио од Нобелове награде, Алберт је „дао“ Милеви, неколико година након њиховог развода, а тај услов се налазио у Пресуди о разводу у којој је Милева била тужиља, против професора Алберта. Трошкове суђења сносио је тужени – Алберт. Ова Пресуда је занимљива јер је суд у тачки 2. забележио исказ туженог ‘да већ четири и по године одржава интимне односе са својом рођаком из Берлина’. Суд је прогласио ‘тужиљин захтев за развод брака на основу прељубе веродостојним, без потребе даљих доказа’. Пресуда се налази у Цириху, датирана је 14. фебруара 1919. и данас је доступна истраживачима. У Пресуди о разводу такође пише: „Професор Ајнштајн у случају развода и у случају да добије Нобелову награду, главницу износа од награде, даће у власништво г-ђе Милеве Ајнштајн, и депоноваће ту главницу у швајцарску банку“. Тако је Милеви припало нешто више од 170.000 швајцарских франака као признање за њен научни рад и то 1922. Ово јасно говори да је Милева била свесна удела који је имала у Албертовим остварењима, па је касније, када се њихова идилична сарадња окончала, то своје право остварила у Нагодби о разводу.

Зашто је он постао тако хладан и чак можемо рећи зао према Милеви? 

– Он је био човек на его трипу. Обожавао је себе и свој рад. Није му било тешко ни да остави породицу, уз неко тривијално објашњење. Сматрао је себе за полубога. Једном приликом је изјавио да „жели да сазна планове Бога!“. То је један иронични теизам.

Ни његова друга супруга, у браку са њим, није се провела боље од Милеве...

– Али за разлику од Милеве, Елза је жмурила на његове бројне афере. Њихов заједнички живот био је обележен Албертовим неверствима и ‘ашиковањима’ која су ушла у ‘породична предања’. Алберт је говорио да Елза уме да му понекад иде на живце и да ‘није нека интелектуалка’.

Какав је однос Милева имала са братом Милошем. Имамо ли сачувана писма?

– Постоје сачувана његова писма и честитке за Нову годину које им је слао, као и две фотографије снимљене приликом Милошеве посете Алберту и Милеви у Берну. На једној се види како он седи на каучу, а на другој је са бебом Хансом у парку. Претпостављам да су међу њима били добри односи. Када је брат отишао у војску, мислим да тада комуникација слаби. Он је после Октобарске револуције остао у Совјетском Савезу. Да ли је било неке преписке међу њима, за то би требало отићи у Саратовски државни универзитет и видети да ли постоје Милевина писма у спомен-соби њеног брата Милоша. Спомен-соба Милоша Марића налази се на овом факултету.

Да ли је Милева имала богат друштвени живот и након развода?

– Након развода, Милева је била често домаћин музичких и књижевних вечери, а последњих десетак година свог живота провела је уз огромну коресподенцију са сином Хансом који је са породицом живео у Америци, са бившим мужем Албертом, са Хеленом Савић из Београда, као и са кумовима Гајин из Новог Сада. Једна њена ученица је изјавила за медије: ‘Ја бих увек седела поред г-ђе Ајнштајн за столом који се налазио на средини собе, док би ме она са огромним стрпљењем, изразито разумљивим језиком подучавала основама алгебре и математике и помагала ми да решим школске задатке. Опходила се мајчински, а све што је некада деловало тешко, под њеним је вођством постајало једноставно.’ Милева је пратила штампу, слушала радио и била одлично обавештена о светским и европским збивањима и приликама у Србији. Од кумова је тражила да јој шаљу новине из отаџбине. Уочи Другог светског рата видела је и нашег конзула у Цириху на прослави у Југословенском друштву. Њена последња посета Србији била је маја 1938.

Каква је Милева била приватно? Да ли је била дружељубива? Са ким се дружила за време студија и касније током живота у Швајцарској?

– По свим питањима, Милева је била одлучна. Људе је добро процењивала (па чак и Алберта) и била доследна у ономе што воли или не воли. Имала је чврст став и радознао дух. Имала је неколико пријатељица из младости из студентских дана. Била су то пријатељства за цео живот. Хелена Кауфлер (удато Савић), Ружица Дражић и Милана Бота (удато Стефановић). Милева је свирала тамбурицу и клавир, Хелена је свирала клавир, док је виолина била Албертов инструмент. Она се дружила са Албертовим друштвом док су заједно радили. После развода Албертови пријатељи остали су и Милевини присни пријатељи и њени доживотни заштитници. Проводила је време са комшијама у Швајцарској. Постоје сачувана њихова сведочења о Милеви. Можемо рећи да је она била више интровертна личност, а Алберт екстровертан.

 

Текст: Марина Булатовић и Љубомир Љуба Ђорђевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању