ГЛУМАЦ ГОДИНЕ ВЛАДИМИР ГВОЈИЋ:
МИСЛИМ ДА БИХ САГОРЕО

У својој тринаест година дугој каријери глумац Владимир Гвојић (30) имао је истовремено и превише и премало улога. Превише је играо у кратким, углавном студентским, филмовима, а премало у остварењима која су имала свој живот у биоскопима и на телевизији. Остварио је, можда, и више од педесет улога у кратким филмовима. Понекад их је снимио и по неколико годишње.

Професори различитих академија би се, када спазе Владимира у ходнику школе, ухватили за главу и уз осмех му добацили: Опет ти, у сваком филму мојих студената си увек ти“! Права „студентска мајка“. Гвојић никада није одбио да помогне будућим редитељима, увек бесплатно и увек спреман да испуни све њихове захтеве. Биће занимљиво видети хоће ли му се сви они једном, у будућности, одужити када буду снимали своје праве филмове, са правим новцем – хоће ли позвати Гвојића и дати му улогу? И хонорар.

Са друге стране, широј публици је остао прилично непознат и зато су сви били изненађени када је на недавно завршеном фестивалу глумачких остварења у Нишу прву награду „Цара Константина“ добио управо Владимир Гвојић. Признање му је донела главна улога у филму „А.С. (25)“ редитељке Милене Грујић. И више од занимања за таленат и каријеру самог глумца, медије је интересовао само један куриозитет, да је Гвојић глумац без глумачке школе, и да је као такав у дугој историји овог фестивала тек други који проглашен најбољим глумцем, а да није имао диплому неке академије! До сада је то пошло за руком само Павлу Вуисићу, и то два пута (1969. и 1977.)

Колико год Владимир до сада био невидљив већем броју гледалаца и незанимљив медијима, он је већ имао своје звездане тренутке: два пута је као најбољи глумац кратких филмова побеђивао на „Башта Фесту“ у Бајиној Башти: најпре 2014. са делима „Изгледаш до јаја када сам одваљен“ Луке Бурсаћа и „Кожа ће нам постати сива“ Ивана Бакрача, а потом и 2016. када је опет био са два филма у конкуренцији („Град“ Маше Шаровић и „Фајронт“ Милене Грујић). Притом, искуснији критичари су већ запазили и Гвојићеве епизодне роле у остварењима „Клип“ Маје Милош, и „Тмина“ и „Афтерпарти“ Луке Бурсаћа.

Одрастао у радничкој породици (мајка медицински лаборант, отац висински радник и фотограф, сестра мастер виолончела – „на њу смо сви у породици најпоноснији“, додаје поносни брат), Влада је одувек знао да ће бити глумац:

Пише Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању